2015 model 242.000 kmdeki Ford Focus 1.6 TDCi aracımla yaklaşık üç aydır sanayi köşelerinde rezil rüsva oldum. Araç durup dururken seyir halindeyken silkelenip koruma moduna geçiyor, hemen peşinden ekranda motor arıza lambasını yakıyordu. Sanayide cihaza bağlattığımda turbo basınç sensörü ve selenoid valfi hatası verdi. Parçacıdan orijinal parçaları alıp taktırdık, iki gün sonra araba yine aynı arızayı tekrarladı; üstüne gaz yememe ve 2000 devri geçmeme sorunu başladı. Başka bir ustaya çektik arabayı, bu sefer de EGR valfi kurum bağlamış, açık kalıyor dedi. EGR temizliği yapıldı, adaptasyon yapıldı derken bir hafta geçmeden araba yine gaz pedalına basınca arkadan siyah duman atıp tekleme yapmaya başladı.
En son yetkili servisten ayrılma bir ustaya bıraktım, tesisatı komple kontrol ettiler ve motor kontrol ünitesi (ECU) soketlerinde ciddi bir oksitlenme ile kablo demetinde temassızlık olduğunu söylediler. Beyin söküldü, pinler temizlendi, lehimler yenilendi ama araba bir türlü dikiş tutmadı; sabahları ilk soğuk marşta rölanti dalgalanması ve çiğ yakıt kokusu devam ediyor. Üç ayrı ustaya dünya kadar para bayıldım, artık sanayide vakit kaybetmekten de ustanın abi şunu da değiştirelim düzelir demesinden de gına geldi. Sonunda aracı bu şekilde kusurlarını alıcıya dürüstçe izah ederek biraz uygun fiyata elden çıkarmaya karar verdim.
Hafta içi alıcı arkadaşla buluşup devri vermeyi planlıyoruz fakat noter masrafları tarafını tam netleştiremedik. Giderayak bir de noterde sürpriz yaşamamak için araştırıyorum, Noter satış ücreti ne kadar 2026 yılında tam olarak kaç lira oldu, standart araç devir işleminde ya da plaka değişimi olursa toplam ne kadar masraf çıkıyor? Masrafı alıcıyla bölüşmeyi teklif ettim, net bir bütçe çıkarmak istiyorum; yakın zamanda satış yapan veya yeni tarifeyi bilenler yazarsa sevinirim.