2017 model Renault Megane 4 1.5 dCi aracım var, şu an 142.000 km’de. Son iki haftadır özellikle sabahları soğuk marşta üst kapak tarafından belirgin bir şıkırtı, sübap fincanı (hidrolik itici) sesi gelmeye başladı. Araç ısındıktan sonra ses biraz azalsa da tamamen kesilmiyor. Üstüne üstlük geçen gün yokuş yukarı zorlanınca ekranda anlık olarak yağ lambası yandı söndü. Sanayiye çekip cihaza bağlattım, yağ basınç sensörü sinyalinde dalgalanma ve düşük basınç kaydı düşmüş. Kendi yetkili servis kitapçığında periyot için 20.000 km yazıyor fakat kafam inanılmaz karıştı; Türkiye şartlarında motor yağı değişimi kaç km de yapılır tam bir muamma.
Dün akşam yağ çubuğunu çekip peçeteye damlattım, yağ resmen katran gibi kararmış, viskozitesini tamamen kaybetmiş ve su gibi akıyor. Ayrıca karter havalandırma valfi (PCV) etrafında yoğun bir yağ terlemesi ve buharlaşma fark ettim. Gittiğim usta yağ filtresi bypass valfi kurumdan dolmuş olabilir, yağ özelliğini yitirince eksantrik miline ve turbo miline yeterli yağlama yapamazsın, bu kafayla gidersen yatak sararsın dedi. Usta en geç 8-9 bin kmde bir değişmesi gerektiğini savunurken, yetkili servis ise standart 15-20 bin km aralığını doldurmamı söylüyor.
Sürekli dur-kalk trafiğinde ve yoğun şehir içi şartlarında kullanılan bir dizel araç için gerçek anlamda motor yağı değişimi kaç km de yapılır? Aranızda benzer şekilde itici sesi yaşayıp kaliteli bir tam sentetik yağ ve filtre değişimiyle bu sorundan kurtulan oldu mu, yoksa karteri indirip yağ pompasını ve süzgecini söktürmek şart mı? Bilgisi ve tecrübesi olanlar aydınlatırsa sevinirim.