2014 model 1.6 TDCi 115lik manuel Ford Focus aracım var, güncel kilometresi 218.000de. Son iki haftadır özellikle sabahları ilk kalkışta ve dik rampalarda araba resmen can çekişiyor. Yokuşta sollama yapmak için gaza yüklendiğimde devir saati bir anda 3500-4000 devre fırlıyor ama arabanın hızlanmasıyla devrin alakası yok; motor bağırıyor fakat araba arkadan biri tutuyormuş gibi ağır ağır toparlıyor. Dün akşam iş çıkışı dik bir rampada dur-kalk trafiğe kaldım, arabanın içini bildiğin yanık balata kokusu sardı. Kaputu açıp baktığımda akü tablasının altından, yani şanzıman gövdesinin ordan bariz koku geliyordu. Debriyaj pedalı da aşırı sertleşti ve eskiden ortada kavrayan araba artık resmen en tepede ucu ucuna kavramaya başladı.
Bugün sanayide ustaya bıraktım, aracı lifte kaldırdı. Şanzıman prizdirek keçesi çevresinde hafif bir yağ sızıntısı olduğunu, bu yağın debriyaj balatasına bulaşmış olabileceğini söyledi. Ayrıca motor rölantideyken debriyaj pedalına bastığımda hafif bir sürtme sesi kesiliyor, ayağımı çekince hırr diye bir ses başlıyor; usta hidrolik rulman ve debriyaj alt merkezi ile birlikte çift kütleli volan yüzeyinde de yanık veya boşluk olabileceğini belirtti. Direkt şanzımanı indireceğiz, set halinde değişecek deyip 25-30 bin lira civarı bir masraf çıkardı.
Açıkçası usta hemen masraf yazınca içime kurt düştü, gereksiz yere sağlam volanı veya parçaları değiştirmek istemiyorum. Evin önünde el frenini çekip 4. viteste debriyajı yavaşça bırakarak test ettim, araba hemen stop etmedi, bir iki saniye boğulup öyle durdu. Bu durumda baskı balata bittiği nasıl anlaşılır, tecrübeli ustalar veya daha önce bu kilometrelerde benzer sorun yaşayanlar ne der? Şanzımanı indirmeden balatanın bittiğini ya da kaçırdığını kesinleştirmenin başka bir püf noktası var mıdır?