Dün sabah muayene öncesi egzoz pulunu da aradan çıkarayım diye istasyona girdim ama değerler yüksek çıkınca kaldık. Araç 2011 model Ford Focus 1.6 Ti-VCT benzinli, şu an 194.000 kmde. Muayenedeki arkadaş rölantide ve yüksek devirde CO (karbonmonoksit) ile lambda değerlerinin sınırın oldukça üzerinde olduğunu söyledi, raporu verdi gönderdi. Gösterge panelinde herhangi bir motor arıza lambası yanmadığı için arabanın emisyon değerlerinin bu kadar bozuk çıkacağını hiç tahmin etmiyordum. Muayene tekrarı için sürem işliyor fakat egzoz muayenesi geçmedi ne yapmak lazım, nereden başlamalıyım tam kestiremiyorum.
İstasyondan çıkınca doğruca sanayiye bizim ustaya gittim. Aracı OBD cihazına bağladığımızda beyinde katalitik konvertör verimi ve 1. sıra oksijen sensörü (lambda sensörü) için pasif sinyal hatası gördük ama lamba yakmamış. Egzozcu hemen katalizörün petekleri erimiş ya da kurum dolmuş, içi boşalmış olabilir, değişmesi şart dedi ve dünya para masraf çıkardı. Yan dükkandaki motor ustası ise hemen katalizöre suç atma, MAF sensörü (hava akışmetre) hava debisini yanlış okuduğu için araç zengin karışım yakıyor olabilir, önce bujilere ve boğaz kelebeğine bakalım dedi.
Kafam çok karıştı; kimisi depoya kaliteli yakıt katkısı at, otobana çıkıp 4000-5000 devirde 30-40 km arabayı sıkıştır katalizör temizlensin hemen girer geçer diyor, kimisi de oksijen sensörü ve ateşleme bobinleri elden geçmeden o değerlerin düşmeyeceğini söylüyor. Başına böyle bir durum gelen var mı? Masrafa girmeden önce en mantıklı çözüm adımı ne olmalı, aracı bu değerlerden nasıl geçiririz? Fikirlerinizi bekliyorum.