2013 model Ford Focus 1.6 TDCi aracım var, şu an 224.000 kmde. Son 10 gündür arabada inanılmaz bir hantallık baş gösterdi. Özellikle 2000 devrin altında gaza yüklendiğim an araba resmen nefes alamıyor gibi boğuluyor ve hemen ardından dikiz aynasından baktığımda arkamda simsiyah bir bulut bırakıyorum. Şehir içi dur-kalk trafiğinde bile bu egzozdan siyah duman atması ve çekiş düşüklüğü yüzünden arkadaki araçlar korna sellektör yapmaya başladı, rezil oluyorum. Düz yolda biraz toparlasa da dik rampalara sardığımda önceden 3. viteste asılarak çıktığım yerleri artık 2ye, hatta bazen 1e kadar düşürmek zorunda kalıyorum. Gaza dip basınca motorun sağ ön tarafından derinden bir tıslama, hava kaçırma sesi gibi bir ses de geliyor sanki.
Cumartesi günü sanayiye götürdüm, bilgisayara bağladılar fakat kadranda arıza lambası yakmadığı için hafızada net bir arıza kaydı çıkmadı. Usta önce kaputu açıp MAF sensörü (hava akışmetresi) fişini çekti, o şekilde kısa bir tur attı ama duman kesilmedi. Usta Hava-yakıt karışımı bozulmuş, motor zengine düşüyor; ya intercooler hortumunda kılcal yarık var araç hava kaçırıyor ya da enjektörler işeme yapıyor dedi. Başka bir dükkandaki usta ise direkt Bunların kroniğidir, EGR valfi kurum bağlamış ve açık konumda takılı kalmış, silindire temiz hava girmiyor diyerek sökmek istedi ama ezbere parça söktürmek istemediğim için elletmedim.
En son turbo basınç sensörü soketini temizleyip yerine taktık, canlı değerlere baktığımızda turbo doldurma basıncı istenen değerin bariz altında kalıyor gibi görünüyordu. Kafam iyice allak bullak oldu; kimi enjektör revizyonu diyor, kimi turbo pallerinde sorun var diyor, kimi de intercooler delik diyor. Boşu boşuna dünya para döküp deneme yanılma yöntemiyle parça değiştirmek istemiyorum. Benzer durumu yaşayıp nokta atışı çözüme ulaşan var mı, ilk olarak EGR valfi temizliğine mi yöneleyim yoksa hortum kaçak testine mi sokayım?