Hafta başından beri acayip canımı sıkan bir durum var, 2013 model 215.000 kmdeki Renault Megane 3 1.5 dCi aracımda kumandaya bastığımda sinyaller yanıp sönüyor, içeriden tık diye röle sesi geliyor fakat merkezi kilit kapıları açmıyor. Şoför kapısını mecburen anahtarı yuvaya sokup manuel açıyorum, o zaman da sadece şoför kapısı açılıyor; diğer üç kapı ve bagaj kilitli kalmaya devam ediyor. İşin tuhafı kilitleme tuşuna bastığımda kilitler sorunsuz kilitleniyor ama iş açmaya gelince tık yok. Araç içindeki konsolda yer alan merkezi kilit butonuna bastığımda da durum değişmiyor, kilitleme yönünde ses var fakat açma tarafına basınca kilit mekanizmaları hiç tepki vermiyor.
Dün akşam bizim sanayideki oto elektrikçiye çektim aracı. Usta ilk başta şoför kapı körüğü içinden geçen kablo demetinde kırık ya da şase olabileceğinden şüphelendi, körüğü sıyırıp baktı ama gözle görülür bir kopukluk bulamadı. Ardından direksiyon altındaki sigorta tablasını kontrol ettik, kilit devresine ait sigortalarda herhangi bir patlak veya yanık görünmüyor. Akü kutup başını söküp sistemi resetlemek için yarım saat bekledik ama sonuç yine aynı. Usta, kapı kilit aktüatörü içindeki motorlardan birinin sıkışmış olabileceğini ya da BCM yani konfor beyni kartı üzerindeki kilit açma rölesinde kontak yapışması veya soketlerde oksitlenme meydana gelmiş olabileceğini söyledi.
Dört kapının birden aynı anda açma motorunun bozulması bana pek mantıklı gelmedi. Usta doğrudan konfor beynini söküp elektronikçiye yollayalım diyor ama ezbere parça kurcalatmak da istemiyorum. Bagaj kilit modülündeki bir kısa devre veya şoför kapısındaki kilit mandalının mikro switch arızası tüm sistemin açma hattını felç ediyor olabilir mi? Daha önce başına böyle bir arıza gelen, beyne girmeden önce şu hatta veya sokete mutlaka bak diyen var mıdır?