2013 model 1.4 Turbo benzinli 148.000 kmdeki aracımda geçen hafta uzun yola çıkmışken can sıkıcı bir durum yaşadım. Otobanda 110-120 km civarı sabit hızla giderken kadranda aniden Araç Bakım Zamanı uyarısı belirdi ve motor sıcaklığı 90 derecede sabit durmasına rağmen radyatör fanı adeta uçak motoru gibi en üst kademede bağıra bağıra çalışmaya başladı. Kenara çekip kontağı kapattığımda bile fan 3-4 dakika boyunca susmadı, aküyü bitirecek diye kutup başını sökmeyi bile düşündüm.
Ertesi gün sanayide özel servise götürüp cihaza bağlattım, OBDde P0597 termostat ısıtıcı kontrol devresi açık hatası verdi. Usta kaputu açıp baktığında termostat gövdesinin üzerindeki entegre ısıtıcı rezistansın devreyi kestiğini, ayrıca hararet müşürü soketinin çevresinde hafif kılcal kaçak ve oksitlenme başladığını söyledi. Kronik Opel Astra J kasa termostat arızası olduğunu, bunların gövdesi plastik olduğu için ısıyla zamanla hem eğildiğini hem de içerisindeki elektronik valf mekanizmasının sapıttığını anlattı.
Usta komple gövdeyle beraber alüminyum gövdeli yeni tip termostat takalım, hazır el değmişken devirdaim pompası ve radyatör fan beyni kontrollerini de yapalım dedi ama yan sanayi ürünlerde sonradan hararet ibresinin dalgalanması gibi dertler olabiliyormuş. Bu Opel Astra J kasa termostat arızası başına gelen var mı? Parçayı orijinal GM mi almak lazım yoksa Mahle ya da Behr gibi markalar iş görür mü, alüminyum gövdeye geçip uzun süre sorunsuz binen var mı aranızda?