Başımıza öyle bir iş geldi ki uykularım kaçıyor, tecrübeli ustalardan ve arkadaşlardan akıl almaya geldim. İki ay önce sözde 138.000 km’de diyerek 2016 model Renault Megane 1.5 dCi EDC paket bir araç aldım. Alırken kurumsal denilen bir yerde sözde full ekspertiz yaptırdık, motor performansı %88 çıktı, raporda sadece sağ iki kapıda çizik boyası var dendi. Ancak arabayı günlük kullanmaya başlayınca özellikle sabah ilk çalıştırmada enjektör şıkırtısı, dur-kalklarda çift kavramanın aşırı sarsması ve saçma sapan arıza kodları yakması beni şüphelendirdi.
Geçen hafta araç yolda giderken Egzoz Emisyonunu Kontrol Ettirin uyarısıyla birlikte kendini korumaya aldı. Sanayiye çekip aracı dizel ustama bıraktım. Usta partikül filtresi (DPF) basınç sensörü ve EGR valfi tıkalı diyerek söktü, parçaları eline alınca Kardeşim bu kurum 130 bindeki arabanın kurumu değil, bu araba en az 250-300 bin devirmiş dedi. İçime kurt düştü, aracı yetkili servisteki bir tanıdığa götürüp orijinal diyagnoz cihazına (Clip) bağlattık. Motor kontrol ünitesi (ECU) göstergede 138 bin yazarken, ABS beyni ve şanzıman kontrol ünitesi (TCM) üzerinde kayıtlı son rejenerasyon ve tekerlek tur verilerinde bambaşka, yaklaşık 280 bin bandında rakamlar çıkmaya başladı.
Direksiyon simidindeki, pedal lastiklerindeki ve kapı fitillerindeki deformasyon da uyanmam gereken detaylarmış aslında ama acemiliğime geldi, ekspertize güvendik. Şimdi mahkeme sürecine girmeyi düşünüyorum ama öncesinde netleştirmek istiyorum: Cihaz haricinde donanımsal ve yazılımsal olarak kilometresi düşürülmüş araba nasıl anlaşılır? Beyinden silinen verileri geri döndürüp kesin kanıt sunabileceğimiz başka modüller veya kütük kayıtları var mıdır, bu tezgahı yaşayan olduysa nasıl bir yol izlemeliyim?