2019 model 84.000 kmdeki Megane 4 1.3 TCe EDC aracımda yaklaşık bir aydır start stop devreye girmiyor neden olduğunu da sanayide tam olarak netleştiremedik. Şehir içi trafikte dur-kalk yaparken veya ışıklarda durduğumda gösterge panelinde doğrudan üzeri çizili A işareti beliriyor ve motor çalışmaya devam ediyor. Emniyet kemeri takılı, klima kapalı, kaput açık uyarısı yok ve motor çalışma sıcaklığı tamamen normal seviyedeyken bile sistem hiçbir şekilde devreye girmiyor.
Geçen hafta tanıdık bir oto elektrikçiye götürdüm, aracı bilgisayara bağladılar. OBD üzerinde belirgin bir kalıcı arıza kodu görünmedi fakat ölçümlerde üzerindeki fabrika çıkışlı orijinal EFB akünün şarj seviyesi (SOC) %68 civarında çıktı. Usta, akü kutup başındaki IBS sensörü (akıllı akü sensörü) voltajı yetersiz gördüğü için BCM konfor beyninin sistemi korumaya aldığını ve start-stop döngüsünü bilinçli olarak kilitlediğini söyledi. Ancak alternatör ve şarj dinamosu ölçümlerinde şarj akımı gayet sağlıklı çıkıyor, araç marş alırken de en ufak bir zorlanma yaşatmıyor.
İşin aslı 70 Ah EFB aküye hemen 4-5 bin lira vermeden önce başka ihtimalleri de gözden geçirmek istiyorum. Bazı ustalardan duyduğuma göre fren vakum sensörü, akü bağlantı terminallerinde oksitlenme veya debriyaj/fren pedal müşürü arızası da beynin bu fonksiyonu kapatmasına yol açabiliyormuş. Bu tarz bir problem yaşayıp sadece sensör değişimiyle ya da sigorta tablasındaki röle kontrolleriyle çözen oldu mu, yoksa doğrudan yeni bir AGM/EFB akü mü almam gerekiyor? Fikirlerinizi bekliyorum.