2017 model 138.000 kmdeki Seat Leon FR aracıma yaklaşık bir ay önce hem duruşu düzelsin hem de çamurluk içindeki o boşluk kapansın diye önlere 15mm, arkalara 20mm flanş yani spacer uygulaması yaptırdım. İlk başlarda aracın yol tutuşu ve virajlardaki basıklığı çok hoşuma gitti ancak son bir haftadır özellikle 100-110 km/s hızın üzerine çıktığımda direksiyonda belirgin bir balans titremesi ve alt takımdan kesintisiz bir uğultu sesi gelmeye başladı. Sanayiye gidip lastikçide dinamik balans yaptırdım, jantlarda eğrilik çıkmadı fakat ses ve hafif sarsıntı kesilmedi.
Bugün kendi ustama gösterdim, aracı lifte kaldırıp baktığımızda sağ ön poyra rulmanı (teker bilyası) üzerinde ciddi bir boşluk oluştuğunu ve rot başı ile salıncak burçlarının da anormal bir yüke maruz kaldığını söyledi. Hatta usta spacer parçalarının bijon torkunu ve aks taşıyıcıya binen kuvvet kolunu uzattığını, kalitesiz alüminyum alaşımlı flanşların zamanla poyraya tam oturmayıp kasma yaptığını belirtti. Aklıma takılan asıl mesele, uzun vadede bu spacer takmak zararlı mı, yoksa ben sadece montaj hatası veya merdiven altı flanş kurbanı mı oldum?
Ayrıca lifteyken fark ettik ki diskin arkasındaki ABS sensörü kablosunun geçtiği hatta bile hafif bir sürtme izi oluşmuş. Şimdi tekerlek bilyasını ve rotil takımını sıfırlayacağım mecburen ama parçaları sökmekle devam etmek arasında çok kararsız kaldım. Flanjları tamamen söküp orijinal bijonlara geri mi dönmeliyim, yoksa spacer takmak zararlı mı sorusuna çözüm olacak kaliteli, bilezikli ve çelik bijonlu profesyonel kitler mi tercih edilmeli? Bu durumu daha önce tecrübe eden arkadaşlardan acil tavsiye bekliyorum.