2012 model 1.6 benzin&LPGli 124 beygir Cruze aracım var, şu an 168.000 kmde. Son bir aydır özellikle rölantide aşırı sarsıntı, trafikte ışıklarda dururken saçma sapan devir dalgalanması ve dik yokuşlarda araba doluymuş gibi bayılma sorunları yaşamaya başladım. Motor arıza lambası da arada bir yanıp sönüyordu, OBD cihazına bağladığımızda P0300 rastgele tekleme ve P0303 3. silindir ateşleme hatası verdi. İlk başta belki basit bir şeydir diyerek buji, bobin takımını ve oksijen sensörü kontrolünü yaptırdık, hatta boğaz kelebeğini temizletip yeniden gaz ayarına baktırdım ama motordaki o titreme ve çekiş kaybı zerre düzelmedi.
Dün aracı sanayide güvendiğim bir motor ustasına bıraktım, detaylı baksın diye. Usta bujileri söküp kompresyon testi yaptı; 1, 2 ve 4. silindirler 12-13 bar basarken sorunlu olan 3. silindir 6 bara kadar düşmüş. Usta direkt Ecotec motorun klasik LPG gazı kaynaklı subap erimesi problemi, üst kapağın sökülmesi şart dedi. Sadece subapları değiştirmekle de bitmiyormuş; silindir kapağı taşlanacak, silindir kapak contası yenilenecek, eksantrik mili keçeleri, manifold contaları ve hazır motor açılmışken termostat gövdesindeki contalara kadar elden geçecek dediler.
İşin aslı piyasadan biraz uzak kaldım ve sanayideki fiyatlar uçmuş durumda. Yakın zamanda bu işlemi yaptıran veya motor toplayan var mı aranızda, parça, rektifiye ve işçilik dahil güncel Chevrolet Cruze çelik subap maliyeti toplamda ortalama ne kadar tutuyor? Kimi usta çelik subap seti için farklı marka öneriyor, kimi takım conta için uçuk fiyat çekiyor. Motoru açtırmışken kalitesiz parçaya denk gelmemek ve kazıklanmamak adına güncel masraf kalemleri hakkında bilgi verebilirseniz çok makbule geçer.