2016 model 142.000 kmdeki Volkswagen Passat 1.6 TDI B8 kasa aracımda yaklaşık bir aydır ciddi şekilde can sıkan bir problemle uğraşıyorum. Araçla sabahları ilk kalkışta veya yoğun dur-kalk trafiğinde 1. vitesten 2. vitese geçerken arabanın altından sanki motor takozları kopmuş gibi bir vuruntu ve silkeleme geliyor. Gaza yarım bastığımda ya da yokuş yukarı kalkarken ön göğüslük dahil tüm kabin zangır zangır titriyor. Hızlanıp 3. vitese geçtikten sonra hiçbir şey yokmuş gibi akıp gidiyor ama dur kalk trafiği resmen eziyete dönüştü. İnternette araştırdığım kadarıyla bu kronikleşen Volkswagen DSG şanzıman titreme sorunu tam olarak benim yaşadığım belirtilerle birebir örtüşüyor.
Hafta sonu aracı sanayide iyi bilinen bir VAG grubu özel servisine götürdüm. Arıza tespit cihazına bağladıklarında mekatronik beyni tarafında hiçbir hata kodu veya basınç uyarısı çıkmadı. Usta aracı lifte alıp kontrol etti ve mekatronik basınç tüpü ile selonoid valf gövdesinde gözle görülür bir kaçak olmadığını söyledi. Ancak test sürüşüne çıktığımızda usta doğrudan kuru kavrama seti aşınmasından şüphelendi ve çift kütleli volan üzerinde de boşluk oluşmuş olabileceğini belirtti. Cihaz üzerinden kavrama tolerans değerlerine baktığında balatanın sınır değerlere yaklaştığını, temel ayar (DSG adaptasyonu) yapsak bile bu silkelemenin en fazla bir iki hafta sonra tekrar başlayacağını anlattı.
Şu an komple kavrama ve volan değişimi için sadece parça ve işçiliğe oldukça yüksek bir masraf çıkıyor. Daha önce benzer şekilde DSG şanzıman titreme sorunu yaşayıp da mekatronik revizyonu, yazılım güncellemesi ya da şanzıman takozu değişimi gibi daha basit müdahalelerle bu titremeyi kesebilen oldu mu? Boş yere sağlam parçaları değiştirmeden önce nasıl bir yol izlemeliyim, tecrübesi olan ustalar ve araç sahipleri yardımcı olursa çok sevinirim.