2013 model Renault Megane 3 1.5 dCi manuel aracım var, şu an 192.000 kmde. Yaklaşık 3 haftadır özellikle 2’den 3’e geçerken ve arabayı geri vitese takarken çok can sıkıcı bir vites geçişlerinde cartlama sesi alıyorum. Sabahları motor ve şanzıman soğukken vites kolu resmen kemikli gibi oluyor, araç ısındıktan sonra ise yüksek devirde 3. vitese çekerken dişliler birbirine sürtüyormuş gibi resmen içeriye cırtlama sesi vuruyor.
Geçen hafta sanayideki ustaya bıraktım, ilk etapta debriyaj üst merkezi basınç kaçırıyor olabilir, pedal tam ayırmıyordur dedi. Hidrolik seviyesini kontrol ettik, ardından şanzıman yağı özelliğini yitirmiştir diye orijinal viskozite değerinde 75W-80 yağ ile değiştirdik ama seste en ufak bir azalma olmadı. Usta bu sefer de 3. vites senkromeç sarısı aşınmış olabilir ya da baskı balata üzerindeki debriyaj çatalı tam basmıyor, şanzımanı komple indirmemiz lazım dedi.
Geri vitese takarken debriyaja basıp 3-4 saniye beklersem cartlama yapmıyor ama özellikle şehir içi seri sürüşte 2den 3e atarken o vites geçişlerinde cartlama sesi bariz şekilde devam ediyor. Şanzımanı doğrudan indirip masrafa girmeden önce vites halat mekanizması veya debriyaj alt merkezi tarafında kontrol ettirmem gereken başka bir nokta var mıdır? Benzer arızayı tecrübe edenlerin tavsiyelerini bekliyorum.