Aracım 2016 model 1.4 CRDi Manuel Hyundai i20, şu an 94.000 kmde. Yaklaşık 5-6 aydır özellikle direksiyonun üst kısmı (saat 12 yönü) ile sağ başparmak tutma yerinde ciddi bir dökülme başladı. Bildiğiniz kronikleşen Hyundai i20 direksiyon soyulması illeti beni de vurdu; aracı her sürdüğümde elime pul pul siyah suni deri parçaları yapışıyor, dikişlerin altındaki poliüretan sünger katmanı resmen dışarı çıktı. Yaz sıcağında güneşlik kullanmama rağmen malzeme kendini tamamen bıraktı.
Geçen cumartesi Şaşmaz sanayide döşemeciye gösterdim, usta Bunu araç üstünde dikersek orijinal gibi oturmaz, direksiyon simidini komple söküp kalıp çıkarmamız lazım dedi. Fakat iş simidi sökmeye gelince airbag sargısı (zemberek) ve direksiyon kumanda modülü pinleri devreye giriyor. Yan taraftaki oto elektrikçiye danıştık; usta daha önce benzer bir i20de direksiyon sökülürken airbag soketinde tırnak kırılması ve korna şase hattında oksitlenme yaşandığını, sargı pozisyon sensörü kayarsa ESP arızası verebileceğini söyledi. Bu durum beni ciddi anlamda tedirgin etti.
İç döşemeyi toparlayalım derken airbag zembereğini veya hız sabitleyici tuş takımının soketlerini bozmak istemiyorum. Aranızda bu Hyundai i20 direksiyon soyulması problemini simidi sökmeden araç üzerinde kaliteli bir kılıf diktirerek çözen oldu mu, yoksa sök-tak yaptırıp hakiki deri kaplatmak daha mı uzun ömürlü olur? Sargıya ve tuş modüllerine zarar vermeden bu işi garantili yapan usta tecrübeniz varsa paylaşırsanız çok sevinirim.