2015 model 1.6 TDI B8 Passat aracım var, şu an 195.000 kmde ve yaklaşık bir aydır beni çıldırtan bir problemle uğraşıyorum. Araç durduk yere motor suyu eksiltiyor ama kaçak yok, nereye baktıysak bulamadık. Haftada bir genleşme kabındaki antifriz seviyesi minimum çizgisinin altına düşüyor, her 500-600 kilometrede bir yaklaşık yarım litre saf su ve antifriz eklemek zorunda kalıyorum. Gece arabanın altına karton serip bırakıyorum, sabah bakıyorum zerre damlama yok; motor havuzunda, hortum diplerinde veya blokta en ufak bir pembe antifriz kalıntısı dahi görünmüyor.
Geçen hafta aracı sanayiye bıraktım, ustalar sisteme basınç testi uyguladı. Radyatör giriş çıkışları, termostat gövdesi ve genleşme kabı tahliye valfi tek tek kontrol edildi, basınç saatinde hiçbir kaçak düşüşü görülmedi. Usta ilk başta EGR soğutucusu (eşanjör) kaçırıp egzoz gazıyla birlikte buharlaştırıyor olabilir dedi. Sonrasında yağ soğutucusu veya silindir kapak contası üzerinde durduk ama yağ çubuğunda ya da motor üst kapağında kesinlikle tahinleşme, köpük veya beyazlama yok. Egzozdan da öyle aşırı bir beyaz duman ya da çiğ koku gelmiyor.
Hararet göstergesi de 90 dereceye oturup çakılı kalıyor, trafikte dahi dalgalanma yapmıyor. Kalorifer sorunsuz ısıtıyor, içeriye antifriz kokusu gelmiyor ve taban paspaslarında zerre nem yok. Motoru durduk yere açtırmadan, silindir kapağını söktürmeden önce nokta atışı kontrol ettirmem gereken başka bir sensör, kütük veya kör noktada kalan bir parça var mıdır? Başına böyle sinsi bir su eksiltme olayı gelen varsa tecrübelerini paylaşabilirse çok sevinirim.