2016 model 185.000 kmdeki Ford Focus 1.5 TDCi aracımda son iki haftadır acayip can sıkan bir durum var. Özellikle sabahları dar alandan geri geri çıkarken ya da sokak aralarında U dönüşü yaparken direksiyonu tam kırınca sürtme sesi geliyo bi bakın, benzerini yaşayan illaki vardır. Düz yolda 120-130 km hızla giderken veya hafif virajlarda gram ses, titreme yok ama direksiyonu sağa ya da sola sonuna kadar dayadığım an sanki davlumbaza lastik sürtüyormuş ya da iki metal parça birbirini kazıyormuş gibi tok bir sürtme/gıcırtı sesi geliyor.
Geçen cumartesi bizim sanayideki ustaya çektim arabayı, lifte kaldırdık. İlk şüphem davlumbazdı ama fabrika çıkış 205/55/16 ebat lastikler var, hiçbir yerde sürtme veya aşınma izi bulamadık. Usta alt takımı kontrol etti; aks körüğü sağlam, dışarıya gres basmamış. Sonra amortisör kule bilyası sıkışma yapıyordur ya da viraj demir lastikleri kasmıştır dedi, oralara biraz sprey sıktı gönderdi. Fakat ses kesilmediği gibi, direksiyonu tam tur kilitlediğim an direksiyon açı sensörü tarafında hafif bir kasılma ve elektrikli direksiyon motorunda bariz bir zorlanma iniltisi hissetmeye başladım.
Rot başı ve porya bilyası kontrol edildiğinde de boşluk çıkmadı ama usta direksiyon kutusunun içindeki burçlardan veya tork valfi mekanizmasından şüphelenmeye başladı. Boşu boşuna kutuyu revizyona gönderip dünya para harcamak istemiyorum. Başına böyle bir arıza gelen, nokta atışı şu parçaya baktır diyebilecek tecrübeli biri varsa yorumlarını bekliyorum, arabadan soğumak üzereyim.