2014 model Opel Astra J 1.4 Turbo 148.000 kmdeki aracımda yaklaşık bir buçuk aydır saç baş yolduran bir problemle uğraşıyorum. Sabahları aracı çalıştırıp 5-10 kilometre gittikten sonra bilgi ekranında aniden Soğutma Suyu Az, Motoru Kapatın ikazı beliriyor. Sağa çekip hemen kaputu açıyorum, genleşme kabı (yedek su deposu) seviyesi tam max çizgisinde duruyor, damla eksilme veya kaçak yok. Gerçekten bu opel astra j kasa soğutma suyu az uyarısı bıktırdı, her yolculukta o uyarı sesini duyup ekranda yazıyı göreceğim diye arabadan soğudum.
İlk olarak sanayideki ustama götürdüm, deponun altındaki seviye sensörü veya içindeki manyetik şamandıra takılı kalmıştır dedi. Piyasada bilinen yan sanayi komple bir yedek su deposu alıp taktık, kablo tesisatındaki soket üzerinde oksitlenme ihtimaline karşı temizlik yapıp taktık. Sorun iki gün kesildi ama üçüncü gün yokuş yukarı çıkarken yine aynı dıt sesiyle ekran yandı. Başka bir Opel özel servisine gösterdim; termostat gövdesi etrafında kaçak olabileceğini ya da devirdaim pompası basınç dengesizliğinden dolayı sensörün sinyali yanlış okuduğunu iddia ettiler fakat sistemde gram kaçak veya basınç kaçağı çıkmadı.
Hararet göstergem 90 derecede çakılı kalıyor, motor beyni (ECU) tarafına bağlanan cihazda da hiçbir aktif arıza kodu düşmüyor. Kırmızı antifrizini yeni değiştirdim, sistemin havasını vakum cihazıyla aldırdım ama nafile. Kontak kapatıp açınca bazen 1 saat hiç yapmıyor, bazen 500 metre sonra tekrar ekrana düşüyor. Bu kronik şamandıra veya sensör okuma saçmalığını kesin olarak çözen, tesisatta röle veya direnç gibi bir çözüm uygulayan oldu mu? Masraf yapmaktan ve usta usta gezmekten yoruldum.