2014 model 185.000 kmdeki Ford Focus Titanium aracımın kumaş koltukları artık içler acısı bir hale geldi. Geçen hafta sonu köyden dönerken bagaj yetmeyince arka koltuğa koyduğumuz pekmez kavanozu sızdırmış, üstüne bir de ön yolcu tarafına koca bir bardak filtre kahve döküldü. Döşemeler resmen katran gibi leke tuttu ve kurudukça hare hare kusma yaptı. Kendi imkanlarımla halı yıkama makinesi ve fırçayla girişmek istiyorum ama araç içi döşeme temizliği için hangi deterjan kullanılmalı tam emin olamadım.
Daha önce benzer bir hatayı arkadaşın aracında yapmıştık; marketten aldığımız sıradan bir genel temizlik kimyasalını bol suyla boca edince köpük ve nem doğrudan süngerin altına indi. Koltuk altındaki ağırlık sensörü ve emniyet kemeri aktif gergi fişeği soketlerinde ciddi bir oksitlenme meydana geldi, ardından kadranda airbag arıza lambası yandı. Oto elektrikçiye gidip koltuk altı tesisatını temizletip arıza kodunu sildirene kadar rezil olduk. Kendi aracımda da koltuk ısıtma rezistansı ve minder içi basınç sensörü bulunduğu için bu tarz elektronik devrelere zarar vermeyecek, kumaşı soldurmayacak ve durulaması kolay bir ürün arıyorum.
Sanayideki oto kuaföre sorduğumda tornador ile detaylı temizlik için 4.000 TL gibi abartı bir fiyat çekti. Ben evde vakum makinesiyle kendim uygulamak niyetindeyim. Kumaş liflerinin sertleşmemesi, sonradan lekenin tekrar yüzeye kusmaması ve plastik aksamda beyazlama yapmaması adına kumaş döşeme temizliği için hangi deterjan veya profesyonel APC (All Purpose Cleaner) solüsyonunu önerirsiniz? Ph nötr ürünler arasında tecrübe edip gerçekten memnun kaldığınız marka veya sulandırma oranları varsa paylaşırsanız sevinirim.