2013 model 218.000 kmdeki Renault Megane 3 aracımın TÜVTÜRK muayenesine iki gün kaldı ve dün akşam kontrol ederken fark ettim ki arkadaki plaka lambalarının ikisi de tamamen sönmüş durumda. Aslında geçen hafta biri ara sıra göz kırpıyordu, temassızlık vardır diye ertelemiştim ama şu an arkada hiç ışık yok. Randevu tarihi kapıya dayandığı için panik yaptım, aranızda yakın zamanda muayeneye giren varsa tecrübesine ihtiyacım var; plaka aydınlatması yanmıyor ağır kusur mu sayılır yoksa hafif kusur yazıp geçirirler mi?
Dün akşam iş çıkışı kendim çözebilir miyim diye bagaj kapağının döşemesini söküp duylara baktım. Standart W5W ampulleri yenileriyle değiştirdim ama yine tık yok. Multimetre ile duyların soketine gelen voltajı ölçtüğümde hatta hiç 12V elektrik gelmediğini gördüm. Motor içi ve direksiyon altındaki sigorta tablasını kontrol ettim, aydınlatma grubunun sigortası sağlam duruyor. Muhtemelen bagaj kapağı körük tesisatındaki kablolarda kırılma var ya da bagaj kilit karşılığındaki şase hattında soket oksitlenmesi oluştu. Hatta elektrikçi bir arkadaşım gövde kontrol modülü (BCM) kaynaklı bir hat kesmesi de olabileceğini söyledi.
Bugün sanayiye uğradım fakat elektrikçilerin hepsi dolu, aracı bırak akşama tesisatı komple takip edelim diyorlar. Randevuyu kaçırırsam tekrar sıra bulmam çok zor. Eğer hafif kusur olarak değerlendiriliyorsa hiç sanayide vakit kaybetmeden muayeneye bu şekilde gireceğim, çıktıktan sonra sakin kafayla bagaj tesisatını tamir ettireceğim. Yönetmelikte son durum nedir, plaka aydınlatması yanmıyor ağır kusur mu sayılır ve istasyondaki teknisyenler bu sebepten direkt muayene tekrarı verir mi?