Bizim 2013 model 1.3 Multijet Fiat Lineada (şu an 192.000 kmde) yaklaşık 2 haftadır ön taraftan garip sesler gelmeye başladı. Özellikle kasislerden geçerken veya aracı durduğu yerde sağa sola tam tur kırarken ön takımdan lokur lokur, bazen de yay gerilip bırakıyormuş gibi çat kırt diye metalik bir ses geliyor. İlk başta salıncak burçları ya da rot başı deforme olmuştur, porya bilyası boşluk yapmıştır diye düşündüm. Sanayideki kendi ustama götürdüm, aracı lifte kaldırdık. Alt takımı iyice inceledi, rot kollarında ve z-rotlarında belirgin bir boşluk göremedi.
Usta hemen direksiyonu sağ sol yaptırıp amortisör kulesinin üstünden elini tuttu ve teşhisi koydu: Kronik Fiat Linea amortisör takozu sesi. Takozun içindeki rulman bilyası zamanla su ve çamur alıp oksitlenme yaptığı için kilitlenmiş, direksiyonu çevirirken amortisör yayını kastırıyormuş. Ustaya Sadece sprey sıksak, greslesek düzelmez mi? dedim, İçindeki bilya kanalları çizilmiştir, temizlemek geçici çözüm olur kurtarmaz dedi. Hazır amortisörü sökmüşken amortisör kulesi ve takoz kiti değişecek dedi ama parça kafamı kurcaladı.
Daha önce bu sorunu yaşayıp da amortisör takozu değişimi yaptıran var mı? Yan sanayi marka taktırsam 5-10 bin km sonra yine aynı lokurtu sesini yapar mı, yoksa Opar orijinal parça mı almalıyım? Bir de sadece bilyayı değiştirmek yeterli olur mu yoksa komple kule takozunu set olarak mı değiştirmeliyim? Deneyimli arkadaşlardan tavsiye bekliyorum.