Dün akşam saatlerinde TEM otoyolunda 110-120 km/s hızla giderken bir anda kadrandaki TPMS lastik basınç sensörü ikaz ışığı yaktı ve araç hafiften sağa çekmeye başladı. Sağa emniyet şeridine çekip baktığımda sağ arka lastiğin tamamen indiğini fark ettim. Bagajı boşaltıp tabandaki straforu kaldırdım ve fabrikanın koyduğu o ince space saver denilen yedek lastiği çıkardım. Ancak krikoyla arabayı kaldırıp jant göbeği somunlarını söküp stepneyi takınca fark ettim ki bu lastik de yıllardır bagajda yatmaktan neredeyse tamamen sönmüş, yanağı elle bastırınca içeri göçüyor.
Çaresizce o şekilde takıp en yakın benzinliğe kadar 40-50 km/s hızla tıngır mıngır gitmek zorunda kaldım. Benzinlikteki kompresörün başına yanaştığımda kafam iyice karıştı. 2016 model 145.000 kmdeki aracımın normal 205/55/16 lastiklerine her zaman 34 PSI basarım. Ancak bu ince stepnenin üzerini okuduğumda 4.2 BAR yani yaklaşık 60 PSI gibi uçuk bir değer gördüm. Benzinlikte duran bir taksici abi sakın o kadar basma, sibop valfi patlar, fazla basınçtan ince jantı eğersin, 35 bas geç dedi. İçime sinmedi, ertesi gün sanayiye tanıdık ustaya gittim. O da bu ince lastikler yüksek basınçla çalışır, düşük havayla binersen jantı bükersin, ayrıca bagajda durdukça jant kenarından oksitlenme yapıp hava kaçırır dedi fakat net bir rakam veremedi.
Şu an bagajdaki lastiğe kaç PSI basmam gerektiğini bilmediğim için yola çıkmaya korkar oldum. Aranızda bu işin tekniğini bilen, fabrika verilerine hakim olan var mı? Gerçekten bu bagajda yatan stepne lastik hava basıncı kaç olmalı? Normal ebat orijinal boyutlu stepneler ile bu ince simit stepnelerin basınç mantığı aynı mıdır, bagajda durduğu yerde havasının inmemesi için kaç ayda bir subap kontrolü yapmamız gerekir?