Bizim 2014 model 1.6 TDCi Focus (185.000 kmde) son birkaç haftadır ön takımdan acayip acayip sesler yapmaya başladı. Özellikle dar sokaklarda kasislerden geçerken veya bozuk zeminde ön taraftan lokur lokur diye, sanki metalle kauçuk birbirine sürtünüyormuş gibi tok bir ses geliyor. İlk başlarda çok önemsemedim, amortisör kulesi ya da Z rot gevşemiştir zamanla baktırırım dedim ama araç 70-80 km hıza çıkınca çukura girip çıktığında arabanın arkası önü ayrı oynamaya, şeritte hafiften gezinmeye başladı. Fren yapınca da araç öne yığılırken önden tık diye tek vuruşluk bir ses geliyor ve direksiyonda hafif boşluk hissediyorum.
Dün sanayide alt takımcı bir ustaya gösterdim, arabayı lifte kaldırdık. Usta levye ile zorlayınca salıncağın şasiye bağlandığı kısımdaki lastiğin tamamen yarılıp yırtıldığını ve özelliğini kaybettiğini gösterdi. Benim yaşadığım bu yoldaki gezinme, fren anındaki vuruntu ve kasislerdeki gıcırtılar tam olarak tabla burcu arızası belirtileri ile birebir örtüşüyor. Usta salıncağın üzerindeki rotil sağlam ama kauçuk aksamda ciddi oksitlenme ve yıpranma var, tek taraflı olmaz çift taraflı komple salıncak değişecek dedi. Orijinal Ford logolu komple salıncaklar da bütçeyi bayağı zorluyor.
Aranızda daha önce komple salıncak almak yerine sadece tabla burcu değişimi yaptırıp presle çaktıran oldu mu? Yan sanayi komple salıncak mı taksam daha uzun ömürlü olur yoksa kaliteli bir marka burç alıp presletsem rot ayarı tutar mı? Tekerlek açısı bozulup lastikleri içten yerim diye korkuyorum. Başından benzer bir tablo geçen veya bu dertten anlayan ustalar bir yol gösterirse çok makbule geçer.