Geçen hafta memlekete gitmeden önce depoyu doldurdum, 2018 model 1.5 BlueHDi Peugeot 3008 aracımla (araç şu an 142.000 kmde) yola koyuldum. Otobanda giderken birden kadranda UREA ışığı yanıp sönmeye başladı, arkasından sarı motor arıza lambası yandı ve ekranda 1100 km sonra başlama imkansız uyarısı belirdi. Hemen sağa çekip kontağı kapattım, biraz bekleyip tekrar çalıştırdım ama uyarı gitmedi. Depoda AdBlue seviyesi tam olmasına rağmen araç sanki depo bomboşmuş gibi uyarı veriyor. Sanayideki özel servise götürdüm, bilgisayara bağladıklarında P20E8 (AdBlue basıncı düşük) arıza kodunu verdi. Usta direkt bunların deposu kronik sorunlu, komple depo değişecek deyip 35 bin lira fiyat çekti, başımdan aşağı soğuk sular döküldü.
Aracın altını lifte kaldırıp incelediğimizde AdBlue deposuna giden kablo soketinde bir miktar oksitlenme fark ettik. Soketi kontak sprey ile temizleyip arızayı sildik ama 40-50 km geçmeden UREA uyarısı tekrar patladı. Yaptığım araştırmalara göre sorun sadece depoda değil, NOx sensörü arızası veya AdBlue pompa beyni üzerindeki basınç valfi tıkandığı için de yapabiliyormuş. Pompa basınç üretmeyince SCR katalizörü sistemine sıvı püskürtülemiyor ve beyin direkt arızaya geçiyormuş. Sadece enjektör veya sensör değişimiyle bu sorunu çözen var mı?
İptal yazılımı attır diyenler oldu ama muayenede muhatap olmak istemiyorum, hem de araç orijinal kalsın niyetindeyim. AdBlue enjektörü sökülüp kristalleşen üre sıcak suyla temizlense kurtarır mı, yoksa revizyonlu pompa mı bakmalıyım? Depoyu komple değiştirmeden mantıklı bir Peugeot 3008 adblue arızası çözümü bulmuş olan veya İstanbul Anadolu yakasında bu işin ehli bir beyinci/özel servis öneren varsa tecrübelerini paylaşırsa çok makbule geçer. Kesin bir Peugeot 3008 adblue arızası çözümü arıyorum, az kal süre bittiğinde araba marş basmayacak diye uykularım kaçıyor.