Geçen ay memlekete gittiğimde 2014 model 1.6 TDCi Ford Focus (185.000 kmde) aracımı bahçedeki kuyudan çekilen sulama fıskiyesinin yakınına park etmiştim. Sıcak havanın da etkisiyle o aşırı kireçli su ön camda ve yan camlarda adeta kemikleşip kuruyup kalmış. İlk başta fark etmedim, yola çıkınca fıskiye memesinden cam suyunu sıktım, silecek motoru tıkır tıkır çalıştı ama o beyaz lekeler zerre yumuşamadı. Gece yolculuğunda karşıdan far vurunca camın üzeri resmen sisli bir harita gibi görünüyor, görüş açımı feci şekilde kapatıp sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor.
Sanayide kaportacı bir ahbaba gösterdim, Oğlum bu suyun kireci cama işlemiş, bas tuz ruhunu gitsin gibi abuk sabuk tavsiyeler verdi. Ağır kimyasal sürüp kapı silikon fitillerini eritmekten veya kapı içindeki cam kaldırma mekanizmasına sızıp aksamda oksitlenme yaptırmaktan korktuğum için kulaktan dolma şeyleri uygulamaya cesaret edemedim. Özellikle arka cam rezistansı tellerinin olduğu bölgeye rastgele bir asidik madde sürmek istemiyorum, teller zarar görürse kışın buğuyu hiç çözemeyiz. Piyasadaki sıradan oto şampuanları ve sık-sil cam temizleyiciler zaten en ufak bir etki göstermedi.
Sizce bu işin kaportaya ve fitillere zarar vermeden yapılabilecek güvenli bir çözümü var mıdır? Orbital polisaj makinesiyle ince pasta denesem ön camda mercek etkisi veya kılcal çizik yapar mı, yoksa seryum oksit bazlı özel cam pastaları mı kullanmak gerekir? Daha önce bu dertten muzdarip olmuş tecrübeli ustalara ve araç sahiplerine soruyorum, risksiz şekilde camdaki kireç lekeleri nasıl çıkar? Uygulayıp kesin sonuç aldığınız bir ürün veya detaylı bir yöntem varsa yönlendirirseniz çok makbule geçer.