Bizim 2012 model Ford Focus 1.6 TDCi araçta (şu an 215.000 km’de) son birkaç aydır ciddi bir far aydınlatma sorunu yaşıyorum. Gece sürüşlerinde özellikle yağmurlu havalarda önümü neredeyse göremez hale geldim. İlk başta halojen ampullerin ömrü bitti ya da far duy soketinde bir oksitlenme var sanıp sanayideki elektrikçiye götürdüm. Usta ölçü aletiyle voltajı ve sigorta kutusunu kontrol etti, elektrik tesisatında ya da şarj dinamosunda hiçbir sıkıntı olmadığını söyledi. Sorunun tamamen farın dışındaki polikarbon cam tabakasının zamanla güneşten ve dış etkenlerden dolayı sararmasından kaynaklandığını, üzerindeki fabrika çıkışlı UV koruma verniği tabakasının matlaşıp yandığını belirtti.
Sanayideki kaportacı ve detaylı temizlikçi arkadaşlara sordum, sadece iki farın zımparalanıp vernik atılması için dünya para istediler. İnternette arabalarla ilgili videolara bakarken milletin evdeki diş macunu ve mikrofiber bezle bu far sararmalarını pırıl pırıl yaptığını gördüm. Tam niyetlendim süngerle girişeyim dedim ama kafama takılan noktalar var. Evde kendi imkanlarımızla Far parlatma diş macunu ile yapılır mı gerçekten, yoksa bu işlem sadece birkaç haftalık geçici bir görsel illüzyon mu yaratıyor? Diş macununun içindeki aşındırıcı mikro tanecikler polikarbonat plastik yüzeyi çizer mi, ileride farı daha fazla matlaştırıp kullanılmaz hale getirir mi emin olamadım.
Gelecek ay TÜVTÜRK muayenesi de var, farların ışık kırılması bozulduğu için muayeneden ağır kusur alıp kalmaktan korkuyorum. Daha önce kendi aracında bu yöntemi birebir deneyen, uygulayıp olumlu veya olumsuz sonuç alan var mı? Far parlatma diş macunu ile yapılır mı soruma tecrübeli arkadaşlardan detaylı yanıt bekliyorum. Eğer yapılıyorsa beyazlatıcı özellikte olan hangi marka diş macununu seçmek lazım ve işlem bittikten sonra üzerine koruyucu pasta cila veya şeffaf folyo çekmek gerekir mi? Tecrübelerinizi paylaşırsanız çok makbule geçer.