Geçen hafta havalar iyice ısınınca klimayı açayım dedim ama araç içeriye bildiğin ılık hava üflüyor. Aracım 2014 model Renault Megane 3 1.5 dCi, 185.000 kmde. AC düğmesine basınca ön taraftan tık diye klima kompresörü devreye girme sesi geliyor, motor devri de hafifçe yükselip oturuyor ama 15-20 dakika gitsem bile üfleyen havanın sıcaklığında zerre değişme olmuyor. Dün sanayiye uğradım, oradaki usta kaputu bile kaldırmadan direkt klima soğutmuyor gazı mı bitti, getir basalım hemen düzelir deyip kestirip attı. Ama geçen sene yaz başında zaten sıfırdan gaz bastırmıştım, bu kadar hızlı bitmesi bana pek mantıklı gelmedi.
Olayın teknik boyutunu araştırmak için kaputu açıp boruları kontrol ettim. Normalde soğuk çalışırken alçak basınç borusunun buz gibi olması gerekirken iki boru da kalorifer borusu gibi ılık duruyor. Sigorta kutusuna baktım, klima rölesi ve sigortalar sağlam görünüyor, soketlerde herhangi bir oksitlenme veya temassızlık yok. Birkaç kişiye sordum, basınç sensörü (klima müşürü) yanlış değer okuduğu için kompresörü korumaya alıyor olabilir ya da genleşme valfi tıkanmış olabilir dediler.
Şimdi tam olarak kestiremiyorum; gerçekten klima soğutmuyor gazı mı bitti yoksa sistemde mikro bir kaçak var da gaz zamanla kaçtı mı? Sanayide direkt klima gazı basıp gönderecekler, iki gün sonra yine aynı sorunu yaşamak istemiyorum. Kaçak tespiti için UV boyalı gaz bastırmak kesin çözüm olur mu? Başına böyle bir arıza gelen, basınç sensörü veya valf değişimiyle sorunu çözen arkadaşlar tecrübelerini yazarsa çok makbule geçer.