Selamlar, yaklaşık 6 aydır 2016 model 1.6 TDI DSG B8 kasa Volkswagen Passat (188.000 kmde) aracımla resmen sinir harbi yaşıyorum. Olay ilk olarak otobanda rampaya sararken aracın aniden güçten düşüp motor arıza ışığı ile kızdırma bujisi lambasını yakmasıyla başladı. Kontak kapatıp açınca arıza siliniyordu fakat son bir aydır araba artık çekişten tamamen düştü. Gaza yüklendiğimde turbo ıslık sesiyle karışık motordan garip bir hırıltı geliyor ve araç 3. vitese geçerken silkeleme yapıyor. Geçen hafta sanayide kendi ustama götürdüm, cihaza bağladıklarında MAP sensörü hatası verdi. Parçayı söküp temizlediler, soketleri kontrol ettiler ama dükkandan çıktıktan 20 kilometre sonra aynı arıza lambası tekrar yandı.
Dün özel serviste başka bir ustaya gösterdim, beyine giden kablo demetinde soket oksitlenmesi olabileceğini söyledi. Tesisatı kurcaladıktan sonra N75 selenoid valfi ile EGR valfi tarafının tamamen kurumla dolduğunu, değişim gerekebileceğini belirtti. Üstelik sabahları ilk marşa basarken de tık tık diye ses gelip araç geç çalışıyor. Usta en son Bu kilometredeki Passatların kronik sensör ve tesisat dertleriyle uğraşmak istemiyorsan sat, aynı bütçeye daha temiz Superb bak dedi. Kafam iyice çorba olduğu için konu açıp sizden hem bu arıza için tecrübe hem de satıp değiştirmeyi düşündüğüm için kapsamlı bir Passat mı Superb mi karşılaştırma fikri almak istedim.
Superblerin arka yaşam alanı ve bagaj konforu malum ama neticede aynı VAG grubu altyapısını kullanıyorlar. 1.6 TDI DSG kombosunda Superb tarafında da bu tarz EGR valfi tıkanması, elektro-valf arızaları ve kablo tesisatında oksitlenme gibi kronik sorunlar bu kadar sık yaşanıyor mu? İki aracı da uzun süre kullanmış olanlar mekanik ve elektronik dayanıklılık açısından bir değerlendirme yapabilir mi? Ustamın söylediği sensör, valf ve tesisat onarımı için işçilik dahil yaklaşık 28.000 TL masraf çıkarıyorlar. Bu parayı verip Passatı yaptırıp binmeye devam mı edeyim, yoksa masraf yapmadan satıp Superbe geçmek beni bu dertlerden kurtarır mı? Tavsiyelerinizi bekliyorum.