Geçen hafta salı günü 2012 model 1.5 dCi Renault Megane 3 aracımla (şu an 215.000 kmde) akşam iş dönüşü eve gelip park ettim. Ertesi sabah çalıştırıp yola çıkacaktım, kartı takıp düğmeye bastım ama araç bir türlü çalışmadı. Akü yeni, marş motoru canavar gibi dönüyor, göğüsteki ışıklarda herhangi bir gariplik yok ama motor gıy gıy gıy dönmesine rağmen bir türlü ateşleyip marş almıyor. Tam olarak marş basıyor ama araba çalışmıyor, sanki motora mazot gitmiyor ya da bir sensör yakıtı kesiyor gibi bir durum var.
Bizim mahalledeki ustayı çağırdım, obd cihazını bağladı ama belirgin bir arıza kodu düşmemiş. Akü voltajını ölçtük normal, marş dinamosu sağlam. Usta ilk etapta krank mili konum sensörü arızalanmış olabilir, beyin krank devrini okumayınca enjektörlere tetik vermez dedi. Sensörü söküp balata spreyiyle temizledi, soketini kontrol edip geri taktı ama yine tık yok. Sonra motor içi sigorta kutusundaki röleleri söküp baktık, soket yuvalarında hafif oksitlenme fark ettik. Kontak spreyi sıkıp korozyonu temizledik, sigortaları tek tek kontrol ettik ama araba hala aynı durumda.
Şimdi usta ya mazot pompası kütük basınç valfi kaçırıyor ya da motor beyni (ECU) immobilizer sinyalini kestiği için enjektörleri açmıyor diyor. Bizi direkt pompa-enjektörcüye ve beyinciye yönlendiriyor ama boşu boşuna dünyalarca para bayılmak istemiyorum. Daha önce benzer şekilde marş basıyor ama araba çalışmıyor sorunu yaşayıp tesisattan, eksantrik sensöründen veya röleden nokta atışı çözüm bulan var mı? Hangi parçaya yoğunlaşmamız lazım, tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.