2012 model 1.6 benzinli Ford Focus aracım var, şu an 185 bin kilometrede. Son 2-3 haftadır özellikle motor çalışma sıcaklığına ulaştıktan sonra yokuş yukarı tırmanırken veya 2. ve 3. viteste aniden gaza yüklendiğimde araç resmen kendini geriye çekip sallanıyor. Şehir içi trafikte sollamaya çıkacağım zaman aniden gaza basıyorum fakat araba gaz yemiyor tekleme yapıyor, egzoz tarafında da sanki kesik kesik pıtpıtlama sesi geliyor. Düz yolda sabit 90-100 km/s hızla giderken bir sıkıntı hissettirmiyor ama ne zaman dipgaz yapsam araba silkiniyor ve kadadrandaki motor arıza lambası anlık olarak saliselik yanıp sönüyor.
Geçen hafta tanıdık sanayideki ustaya götürdüm, ilk etapta ateşleme sisteminden şüphelendi. Bujileri yeniledik, buji kablosunda hafif oksitlenme var deyip seti komple değiştirdik ama sorun zerre kadar düzelmedi. Aracı arıza tespit cihazına bağladığımızda MAP sensörü sinyal hatası ve manifold mutlak basınç uyarısı verdi. Usta boğaz kelebeği temizliği yaptı, krank mili sensörünü de soketinden söküp temizleyip geri taktı fakat değişen bir şey olmadı. Dün akşam ışıklarda beklerken rölanti kendi kendine 500 ile 1200 devir arasında gidip gelmeye başladı, direksiyon tir tir titredi ve az kalsın stop edecekti.
Ustam en son benzin pompası basıncı düşüyor olabilir ya da EGR valfi kurum bağlayıp açık takılı kalıyor, tesisatı kontrol etmemiz lazım dedi ama ezbere parça değiştirip bütçeyi sarsmak istemiyorum. Benzer şekilde hızlanırken veya yük altındayken araba gaz yemiyor tekleme yapıyor şikayeti yaşayıp nokta atışı çözüm bulan var mı? Oksijen sensörü (lambda sensörü) ya da yakıt filtresi böyle bir şeye sebep olur mu, önce nereden başlamamı tavsiye edersiniz?