Bizim 2013 model 1.3 Multijet Fiat Linea ile son 2 haftadır garip bir lokurtu ve gıcırtı belasıyla uğraşıyorum. Araç 198.000 kmye geldi, bugüne kadar çukurlarda pek üzmedi ama özellikle direksiyonu sağa sola tam tur çevirirken veya düşük hızda kasislerden geçerken ön taraftan tıkır tıkır ve yay gerilme sesi gibi gıcık bir ses geliyor. Park ederken manevra yapınca sanki ön yay bir yere takılıp aniden kurtuluyormuş gibi direksiyonda hafif bir titreme ve vuruntu hissi de oluşmaya başladı. İnternette biraz araştırma yapınca bu yaşadığım durumun kronik Fiat Linea amortisör takozu sesi olabileceğini düşündüm.
Geçen hafta sanayide alt takıma baktırmak için tanıdık bir ustaya uğradım. Usta arabayı lifte kaldırdı; rot başı, rot kolu ve salıncak burcu sağlam görünüyor dedi. Hatta aks kafalarında veya aks körüğünde de herhangi bir boşluk ya da yağ kaçağı bulamadı. Ancak direksiyonu liftte değil de araç yerde yük altındayken sağa sola kırdığımızda, üst taraftan yani amortisör kulesi bölgesinden net bir gıcırtı ve takılma hissettik. Usta, amortisör üst bilyası kuruduğu veya bilya bindiği bilyalı yatak aşındığı için yayın dönmesini engellediğini, bunun da yayda burkulma yaratıp ses yaptığını söyledi. Amortisör kulesine sprey gres sıkarak geçici bir çözüm denedi ama 2 gün sonra ses aynen geri geldi.
Şimdi kafama takılan konu şu; sanayideki usta sadece bilyayı değiştirsek yeter derken, yedek parçacı amortisör takozunu tablasıyla ve alt takoz plastiğiyle set olarak değiştirmemi tavsiye etti. Orijinal OPAR marka veya Sachs marka takoz taksam bu Fiat Linea amortisör takozu sesi tamamen kesilir mi, yoksa yan sanayi alıp kısa sürede pişman olan var mı? Birebir bu kronik takoz ve bilya sesini yaşayıp kesin çözenlerden yedek parça marka tavsiyesi ve işçilik tecrübesi bekliyorum.