Selamlar, başımda birkaç haftadır çözemediğim aşırı gıcık bir arıza var. Araç 2012 model Megane 3 1.6 16V benzinli, şu an 215.000 kmde. Havalar biraz soğumaya başladığından beri ilk çalıştırmada ciddi sıkıntı yaşıyorum. Marşa basıyorum, araç tek tıkta sorunsuz alıyor, rölantide 1000-1100 devir civarında kendi kendine çalışıyor, buraya kadar her şey normal. Ancak ayağımı debriyajdan çekip yola çıkmak için hafifçe gaza dokunduğum an motor boğuluyor gibi olup şak diye kesiliyor. Kısacası tam olarak sabahları soğuk motor gaza basınca stop ediyor ve bunu ısınana kadar 3-4 defa tekrarlıyor.
Geçen hafta bizim buradaki sanayide ustaya götürdüm, aracı bilgisayara bağladık ama kayda değer net bir arıza kodu vermedi. Usta ilk olarak boğaz kelebeği kirlenmiştir dedi, parçayı söküp balata spreyiyle pırıl pırıl temizledi, arkasından adaptasyon yaptı. Bir iki gün sorun çözüldü sanıp sevindim ama sabah hava 5 dereceye düşünce yine aynı naneyi yaptı. Sonra başka bir oto elektrikçiye gösterdim, MAF sensörü (hava akışmetre) söpürüyordur ya da krank mili konum sensörü soğukta saçmalıyordur dedi. Oksijen sensörü soketlerini kontrol ettik, hafif oksitlenme vardı spreyle temizlendi ama sabah yine aynı boğulma devam etti. Yakıt filtresi ve yakıt pompası basıncı ölçüldü, değerler normal çıkıyor.
İşin garip yanı, motor hararet çizgisi biraz yükselip araç ısındıktan sonra gün içinde ne çekişte bir düşüklük kalıyor ne de tekleme yapıyor, saat gibi çalışıyor. Sorun sadece ve sadece soğuk motorda ve ilk gaza basma anında meydana geliyor. ECT ısı sensörü soğukta yanlış değer gönderip beyni mi yanıltıyor yoksa rölanti kontrol valfi tarafında mı bir pislik var anlayamadım. Benzer durumu yaşayıp nokta atışı çözen veya fikri olan usta/arkadaş varsa yönlendirirse çok sevinirim, sabahları mahallede rezil olmaktan bıktım.