Bizim 2022 model 1.0 TSI VW Polo var, araç şu an 34.000 kmde. Geçen hafta sanayideki oto elektrikçi bir ustanın yanına uğradım, araçtaki OBD soketi üzerinden VCDS cihazını bağlayıp kadran selamlama, Amerikan park, korna onaylı kilit ve viraj aydınlatması gibi birkaç fonksiyonu aktif edelim dedik. Kodlama yapılırken usta BCM (gövde kontrol modülü) üzerinden birkaç adaptasyon kanalının değerini değiştirdi. İşlemler biterken gösterge paneli bir anlık CAN-Bus hattında iletişim hatası verdi ve ABS arıza lambası yakıp söndü. Usta bir şey olmaz abi, sistem yeniden başlatılınca voltaj düşmesinden yapar, arıza kodunu sildim geçti dedi ama benim içime bir kurt düştü.
Aracın periyodik bakımı yaklaştı, yetkili servise götüreceğim. Geçen gün servisteki danışman arkadaşla öylesine konuşurken serviste araca bağlanan online VAS cihazının beyindeki tüm ODIS log kayıtlarını doğrudan Almanya sunucusuna gönderdiğini söyledi. Orijinal fabrika parametreleri dışında bir BCM kodlaması veya EEPROM müdahalesi tespit edilirse, aracın tüm elektrik-elektronik aksamının garantisinin iptal edilebileceğini belirtti. Hatta geçen gün sol ısıtmalı dikiz aynası rezistansı çalışmamaya başladı, sigorta kutusunda bir oksitlenme mi var yoksa bu kodlama yüzünden konfor beyni röleye tetik mi vermiyor emin olamadım. Servise gidince garanti kapsamından bunu değiştirtmek istiyorum ama korkuyorum.
Şimdi kara kara düşünüyorum, bakım randevusundan önce bu işlemleri yaptıran ustaya geri gidip BCM kayıtlarını sıfırlatıp fabrika ayarlarına döndürsem bile sistemde iz kalır mı? Tam olarak bu vw polo gizli özellik açtırmak garanti bozar mı, arıza tespit cihazında eski loglar görünür mü? Başından benzer durum geçen, yetkili serviste garanti sıkıntısı yaşayan veya sorunsuz atlatan arkadaşlar tecrübelerini paylaşırsa çok sevinirim.