Geçen hafta yağmurlu havada yolda giderken aniden cam silecekleri durdu, hemen ardından radyoda ses gitti ve kadranda ABS ile ESP arıza lambaları aynı anda yakıp söndü. Kenara çekip aracı stop ettim, tekrar çalıştırmak istediğimde marş bastı ama araba bir türlü çalışmadı. Yaklaşık 10-15 dakika kenarda bekledikten sonra şans eseri tekrar marş aldı fakat bu sefer de klima paneline ve dörtlü hatlara hiç elektrik gelmiyordu. Benim 2011 model Ford Focus 1.6 TDCi (şu an 215.000 kmde) daha önce hiç böyle saçma bir elektronik sapıtma yapmamıştı.
Ertesi gün bizim sanayideki Oto Elektrikçi Hüseyin Usta’ya götürdüm. Bilgisayara bağladığımızda CAN-BUS iletişim kopukluğu ve düşük voltaj arızası verdi. Usta, direksiyonun altındaki GEM modülünden (konfor beyni) ya da kaputun altındaki ana dağıtım kutusundan şüphelendi. Paneli söküp baktığımızda bazı amperlik sigorta bacaklarında ve röle yuvalarında nemden dolayı hafif oksitlenme biriktiğini gördük. Usta kontak spreyi basıp temizledi, yanmış birkaç küçük sigortayı değiştirdi ama kutunun kapağındaki yazılar silindiği için hangi sigortanın tam olarak nereye ait olduğunu ezbere bulamadık.
Şu an araba çalışıyor ama bazı donanımlar hala kesintili gidip geliyor. Bana tam olarak motor içi ve kabin içi sigorta kutusu şeması ve anlamları gerekiyor. Hangi röle silecek motoruna ait, hangisi yakıt pompasına veya gövde kontrol modülüne gidiyor net olarak görmem lazım. Elinde bu kasanın Türkçe kapak şeması, sigorta amper değerleri ve pin dizilimi olan varsa paylaşabilir mi? Yanlış amperde sigorta takıp konfor beynini kucaklamak istemiyorum.