Usta usta gezmekten, sanayide boşa para saçmaktan gerçekten bıktım. Aracım 2012 model Opel Astra 1.4 Turbo, şu an 168.000 kmde. Yaklaşık 3 hafta önce şehir dışına çıkarken ilk kez fark ettim; gaza biraz yüklendiğim an sanki arkadan biri aracı çekiyormuş gibi oluyor. Özellikle 2000-3000 devir arasında araba gaz yemiyor tekleme yapıyor ve yokuş tırmanırken devir iyice düşüp araç kendini korumaya alıyor gibi davranıyor. Düz yolda sabit hızla ilerlerken çok belli etmiyor ama sollamaya çıkıp aniden gaza yüklendiğimde araba resmen silkeleniyor.
Geçen hafta bizim mahalledeki sanayiye götürdüm, aracı bilgisayara bağladık ve 3. silindirde ateşleme kaçırma hatası verdi. Usta direkt ateşleme bobini ve bujilerin ömrü bitmiş dedi, orijinal parçalarla değişim yaptık. Sorun ilk gün düzelir gibi oldu ama ertesi gün akşam iş dönüşü trafikte yine başladı. Bu sefer başka bir özel servise götürdüm, usta MAP sensörü temizliği yaptı, ardından boğaz kelebeğinde yoğun kurum biriktiğini söyleyip balata spreyiyle iyice temizledi. Soketlerde oksitlenme olabilir diyerek elektrik tesisatına temas spreyi de sıktı ama nafile, arıza bir türlü geçmiyor.
Dün akşam tekrar test ettim; motor soğukken sorun yok ama motor çalışma sıcaklığına gelince gaza aniden basınca araç boğuluyor. Şimdiki usta da benzin pompası basınç düşürüyor olabilir ya da EGR valfi takılı kalıyor olabilir diyor. Kimse net bir şey söyleyemiyor, deneme yanılma yöntemiyle cebimdeki parayı bitirdiler. Daha önce böyle bir arıza yaşayıp kesin çözüm bulan var mı? Tesisat tarafındaki bir kaçak mı yoksa sensör arızası mı, nereden başlamamı önerirsiniz?