2015 model 1.6 TDCi Ford Focus kullanıyorum, araç şu an 215.000 km’de. Geçen sene diferansiyel basınç sensörü sürekli arıza lambası yakmaya başladı ve araba resmen çekişten düştü, koruma moduna geçti. Sanayideki ustama götürdüm, DPFnin içinin zift gibi dolduğunu, temizliğin artık dikiş tutmayacağını söyledi. Egzozcuya gittik, mekanik olarak filtreyi boşalttık. Ardından da ECU yazılımı yapan bir dükkanda hem EGR valfi hem de DPF sistemini beyinden yazılımsal olarak iptal ettirdik. O günden beri araçta ne arıza lambası yandı ne de çekişte bir sıkıntı yaşadım, gidişi bayağı rahatlamıştı.
Ancak önümüzdeki hafta TÜVTÜRK muayenesi var ve son zamanlarda duyduklarım uykularımı kaçırmaya başladı. Çevreden ve sanayideki arkadaşlardan EGR ve DPF iptali muayene sorunu yaşayanların sayısının çok arttığını duydum. İstasyondaki yeni egzoz gazı analiz cihazlarının ve egzoz gazı sıcaklık sensörü değerlerinin OBD taramasında hemen yakalandığını, duman testinden aracın geçemediğini söylüyorlar. Benim araçta gaza aniden yüklenince arkadan görünür bir kara duman atmıyor ama istasyondaki hassas cihazların bunu kaçırmayacağından korkuyorum.
Sırf muayeneden geçebilmek için sıfır DPF alıp taktırayım desem dünya para, beyine orijinal yazılımı yükletmek de ayrı dert. Aramızda yakın zamanda bu şekilde içi boşaltılmış katalizör/DPF ve yazılımsal EGR iptaliyle muayeneye girip geçen oldu mu? Egzoz emisyon ölçümünü dışarıdaki özel servislerde yaptırıp rapora işletsek muayene istasyonundaki OBD kontrolünde yine de kalır mıyız? Bu dertten en az masrafla nasıl sıyrılırım, tecrübeli arkadaşlar bir akıl verirse çok makbule geçer.