2016 model 1.5 TDCi Ford Focus Titanium paket aracımla yaklaşık iki haftadır garip bir elektronik sorunla uğraşıyorum. Araç şu an 148.000 kmde. Arabayı geriye taktığımda ekranda kamera görüntüsü gelmek yerine direkt masmavi bir ekran çıkıyor ve Kamera kullanılamıyor uyarısı veriyor. İlk başlarda arada bir yapıyordu, bagaj kapağını biraz sert kapatınca veya aracı stop edip tekrar çalıştırınca düzeliyordu ama son 3-4 gündür vitesi R konumuna aldığım an istisnasız bu geri görüş kamerası mavi ekran hatası ile karşılaşıyorum. Park sensörleri arkada ötmeye devam ediyor, yani sesli uyarıda problem yok ama görüntü tamamen gitti.
Dün bizim buradaki oto elektrikçiye götürdüm. Usta önce sigorta kutusundan kameranın bağlı olduğu hattı kontrol etti, orada atık bir sigorta yoktu. Ardından bagaj kapağındaki körüğün içinden geçen kablo demetine baktık, kırılma veya temassızlık var mı diye. Bagaj tesisat soketinde hafif bir oksitlenme görünce kontak sprey sıkıp temizledi ama sorun çözülmedi. Usta, olayın multimedya beyni (APIM modülü) ile alakalı olabileceğini, ya mevcuttaki kameranın sensör entegresinin bozulduğunu ya da CAN-BUS hattındaki bir veri iletim kopukluğundan kaynaklandığını söyledi. Beyin bakılacak ya da orijinal kamera değişecek deyip ciddi bir rakam çıkardı, açıkçası nokta atışı teşhis koyamadan o kadar para dökmek istemedim.
Daha önce bu tarz bir durum yaşayan, özellikle SYNC sistemli araçlarda bu geri görüş kamerası mavi ekran hatası sorununu yetkili servise kucağına düşmeden çözen oldu mu? Sorun gerçekten bagaj kapağındaki kameranın kendisinde mi yoksa teybin arkasındaki video besleme kablosunda veya yazılımsal bir kilitlenmede mi? Akü kutup başını söküp bekletmek ya da modül resetlemek işe yarar mı yoksa direkt yeni bir kamera tesisatı mı çekmek lazım? Sanayide parça deneme şansım da olmadı, tecrübeli arkadaşlardan nokta atışı tavsiye bekliyorum.