2013 model 1.5 dCi Renault Megane aracımla yaklaşık 3 haftadır ciddi bir ilk çalıştırma sıkıntısı yaşıyorum. Araç 185.000 kmde, bakımları aksatılmamış bir araç. Hava çok soğuk olmasa bile, sabahları ilk marşa bastığımda motor 5-6 saniye boyunca marş basıyor ama bir türlü gaza geçip çalışmıyor. Bazen ancak ikinci marşta sallantılı bir şekilde alıyor. Garip olan tarafı, araç bir kez çalışıp ısındıktan sonra gün içinde tek tıkla marş alıyor, çekişinde veya gidişinde en ufak bir tekleme yok. Ancak gece boyu yatıp sabah ilk çalıştırmaya gelince bu araba sabahları zor çalışıyor sebebi ne olabilir bir türlü kesin teşhis koyamadık.
Geçen hafta sanayiye götürdüm, bilgisayara bağladık fakat cihaza düşen net bir arıza kodu çıkmadı. Usta ilk başta kızdırma bujilerinden şüphelendi, ölçüm yaptı ama bujilerin direnç değerleri normal çıktı. Sonra yakıt sistemine yoğunlaşalım dediler; gece boyunca depoya mazot geri kaçırıyor olabilir düşüncesiyle yakıt hattını kontrol ettiler. Usta, kütük üzerindeki benzin/mazot geri dönüş valfi kaçırıyor olabilir veya krank mili pozisyon sensörü soğukta okuma hatası yapıyor olabilir dedi ama parçayı değiştirmeden kesin konuşamadı. Sanayideki başka bir oto elektrikçi ise sensör soketlerinde gece nemden dolayı oksitlenme olabileceğini, soketleri temizleyip bakmak gerektiğini söyledi.
Aküde kesinlikle problem yok, daha 1 yıllık Bosch marka akü var ve marş basarken marş motoru gayet canlı dönüyor. Marşa bastığımda gıy gıy gıy diye kuvvetli dönüyor ama motor sanki yakıt gelmiyormuş gibi boşa dönüyor. Çalıştığı ilk 2 saniye boyunca da egzozdan hafif çiğ yakıt kokusuyla birlikte beyazımsı bir duman atıp hemen normale dönüyor. Benim aklıma hararet sensörü (ECT sensörü) hatası yüzünden beynin motoru sıcak zannedip eksik yakıt püskürtmesi ihtimali de geliyor. Benzer sorunu yaşayıp çözen veya nokta atışı şu parçaya bak diyen var mı? Deneme yanılma yoluyla bütün sensörleri değiştirtip masraf yapmak istemiyorum.