Usta kafayı yemek üzereyim, 2017 model Peugeot 308 1.2 PureTech 130 hp aracım var, şu an 124.000 kmde. Son 5-6 aydır araba resmen yağ içmeye başladı. Yaklaşık 2000 kilometrede 1 litreye yakın 0W-30 tam sentetik yağ eksiltiyor. Arabanın altına bakıyorum, karter muhafazasında veya şanzıman birleşim yerlerinde en ufak bir yağ kaçağı, damlatma yok. Egzozdan gaza basınca belirgin bir mavi duman da atmıyor ama yağ bildiğin buharlaşıp kayboluyor. Geçen ay memlekete gitmeden önce yağı tam çizgiye kadar tamamladım, 800 km yol yaptıktan sonra ekranda yağ seviyesini kontrol edin uyarısı verdi, çubuğu çektim dipteydi.
Geçen hafta sanayide özel servise götürdüm, aracı bilgisayara bağladık. Eksantrik mili konum sensörü hatası düşmüş ama arıza lambası yakmamıştı. Usta bu 1.2 PureTech motorlarda triger kayışının yağın içinde çalıştığını (ıslak triger mekanizması), zamanla kayışın liflenip ufalandığını ve karterdeki yağ pompasının süzgecini tıkadığını söyledi. Buna bağlı olarak karter havalandırma valfi (PCV valfi) tıkanmış olabilir ya da piston segmanları kurum bağladığı için silindir duvarından yanma odasına yağ sızdırıyor olabilirmiş. Gerekirse motoru indireceğiz, segman atılacak dedi, 80-90 bin lira masraf çıkardı, gözümü korkuttu.
Şimdi ben bu kadar büyük masrafa girmeden önce forumdaki tecrübeli arkadaşlara sormak istiyorum. Benim durumumda 1.2 puretech motor yağ eksiltme normal mi ne yapcam bilmiyorum. Yağ numarasını 5W-30 ile değiştirsem bu tüketim azalır mı, yoksa direkt PCV valfi ve triger setini revize mi ettirmeliyim? Bu kronik sorunu yaşayıp motor açtırmadan çözen veya rektifiye yaptırıp randıman alan var mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim.