Geçen hafta başladı bu sinir bozucu durum. 2013 model 162.000 km’deki benzinli Astra J 1.4 Turbo aracımla sabah çalıştırırken ilk defa fark ettim. Kontağı yarım çevirip gösterge ışıklarının sönmesini beklerken arka koltuğun altından, tam depo tarafından bildiğiniz yüksek frekanslı bir arı vızıltısı geliyor. Normalde kontağı açınca 2 saniye tatlı bir vızz eder ve sistem basıncı katlayınca ses kesilirdi; şimdi marşa basana kadar aralıksız inliyor resmen. Hatta araç rölantide çalışırken bile kabin içine ince bir cızırtı yayılıyor. Son iki gündür ilk çalıştırmada marş süresi de uzamaya başladı, araç 3-4 saniyede zor alıyor.
Dün bizim sanayide elektrikçiye götürdüm, depoyu indirmeden önce motor odasındaki benzin pompası rölesi ve ilgili sigorta bacaklarına baktı. Soket etrafında hafif oksitlenme varmış, kontakt sprey basıp temizledi ama seste zerre değişme olmadı. Sanayideki usta Kanka depodaki geri dönüş valfi tıkanmış olabilir ya da pompanın altındaki süzgeç çamur dolduğu için pompa vakum yaparken zorlanıyordur dedi. Aracı cihaza bağladığımızda yakıt rayı basınç sensörü henüz arıza lambası yaktırmamıştı fakat rölantideki yakıt hattı basıncı olması gereken değerin biraz altında çıktı.
Usta detaylı incelemeden direkt Pompa motoru zorlanıyor, komple kütük olarak değiştirelim dedi ama parçaya işçilikle birlikte ciddi bir rakam çıkardı. Kafam takıldı, çünkü aracın yüksek devirdeki çekişinde ya da aniden gaza yüklenince en ufak bir tekleme, yığılma yok. Pompa motoru gerçekten ömrünü mi tamamlıyor yoksa depo havalandırma solenoid valfi veya basınç regülatörü kaynaklı bir tıkanıklık mı var çözemedim. Aranızda daha önce benzin pompası sesi geliyor şikayetiyle depoyu söktürüp nokta atışı çözüm bulan var mı? Yan sanayi pompa taktırıp ses sorununu daha da büyütmek istemiyorum, tecrübeli ustalar ve araç sahipleri bir yol gösterirse çok sevinirim.