Geçen hafta bizim 2015 model 1.5 dCi Renault Fluence (198.000 kmde) ile Kocaeli otobanında seyrederken hız sabitleyiciyi tam 105 km/s hıza ayarlamıştım. Zaten yol boyunca cruise control açık olduğu için gösterge panelindeki ibrenin milim oynamadığından eminim. Ancak iki gün önce e-Devlet sistemine girdiğimde 128 km/s hızla radara yakalandığım yazan bir ceza tebligatı gördüm. İmkansız bir rakam çünkü o güzergahta kadranı hiç yükseltmedim.
İlk başta araçtaki kadran sapmasından ya da tekerleklerdeki ABS beyni ile bağlantılı çalışıp hızı ölçen teker hız sensörü parçalarında bir arıza olabileceğinden şüphelendim. Doğruca sanayideki kendi ustama gittim, aracı OBD2 cihazı üzerinden canlı verilere bağladık. Ustam şanzıman çıkış sensörü ile kadran verilerini karşılaştırdı, teker sensörlerinde veya gösterge panelinde en ufak bir okuma hatası ya da oksitlenme kaynaklı voltaj sapması çıkmadı. Usta da Senin araçta mekanik veya elektronik hiçbir sorun yok, radar cihazında ya da plaka okumada kesin hata yapılmış dedi.
Tebligatın detayına girdiğimde ne bir araç fotoğrafı var ne de radardan alınmış bir kanıt görseli. E-Devlet üzerinde ceza tutarı yazıyor ama fotoğraf kısmı tamamen boş. Kafam çok karıştı, radar cezası geldi ama foto yok itiraz ediyim mi yoksa hiç mahkemeyle uğraşmayıp erken ödeme indirimiyle ödeyip kapatayım mı? Daha önce kanıtsız, fotoğraftız radar cezasına Sulh Ceza Hakimliği üzerinden itiraz edip cezasını iptal ettiren oldu mu, izlemem gereken yol nedir?