Sıkıntı yaklaşık iki hafta önce otobanda başladı. 2012 model Ford Focus 1.6 TDCi (215.000 kmde) aracımla 110-120 km/s hızla sabit giderken aniden araba boğulmaya başladı. Sağa çekip baktığımda motor rölantide çalışmaya devam ediyordu ama gaza bassam da devir 1500ü geçmiyordu. Kontağı kapatıp 30 saniye bekledikten sonra tekrar çalıştırdım, arıza lambası yakmadan her şey normale döndü. Ancak ertelemeyip ertesi gün sanayinin yolunu tuttum.
Usta ilk başta yakıt sisteminden şüphelenip mazot filtresini değiştirdi. Ardından gaz kelebeği potansiyometresi ve MAP sensörü sökülüp spreyle temizlendi. Bilgisayara bağladığımızda da net bir arıza kodu vermedi, sadece anlık basınç düşüklüğü kaydetmiş. Sanayiden çıktım, 20-30 kilometre sonra yokuş yukarı tırmanırken aynı dert yine tekrarladı. Usta bu sefer krank mili konum sensörü kablo tesisatında oksitlenme olabileceğini ya da enjektör geri dönüş valfi tarafında basınç kaçamağı yaşandığını söyledi ama emin olamıyor, deneme yanılma yoluyla parça değiştirmek istemiyorum.
Aracın çekişinde arıza yapmadığı zamanlarda en ufak bir duman atma veya tekleme yok. Fakat ne zaman uzun yola çıksam ya da biraz devirli kullansam bu sorunla karşılaşıyorum. Başına böyle bir şey gelen, benzer süreci yaşayan var mı? Gerçekten kafayı yemek üzereyim, araç seyir halindeyken bi anda gaz kesiyor neden yapar bunu, ilk olarak hangi parçaya baktırmam gerekir?