Bizim 2016 model 1.6 TDI B8 kasa Passat 195.000 km’de, yaklaşık üç haftadır durup dururken çekişten düşme ve aşırı silkeleme yapmaya başladı. Özellikle sabahları ilk marşta motor fena halde sarsıntılı çalışıyor, aradan iki dakika geçmeden gösterge panelinde kızdırma bujisi simgesi yakıp söndürüyor. Geçen gün sanayide ustaya götürdüm, cihazı bağladığında EGR valfi akış hatası ve 3. silindir enjektör sapma değeri yüksek çıktı. Usta direkt enjektör kütüğü değişecek, EGRyi de ya iptal edelim ya sıfır takalım dedi ama çıkan maliyet bel büküyor.
Aracı kurcalarken kaputun altındaki sigorta kutusu soketlerinde hafif oksitlenme gördük. Kontak spreyi sıkıp yakıt basınç sensörü kablolarını ve soketlerini temizledik, bir gün düzelir gibi oldu ama dün yokuş çıkarken araç 3. viteste aniden yine koruma moduna geçti ve gaz yememeye başladı. Tam da bu arıza başıma dert açmadan önce arabayı satıp Skoda tarafına geçmeyi düşünüyordum. Hatta internette günlerdir Passat mı Superb mi karşılaştırma konularını okuyup Superb’in genişliği ve konforu için niyetlenmiştim. Şansıma tam arabayı değiştirecekken bu arıza patlak verdi, bu şekilde aracı satıp kimsenin kul hakkına da girmek istemiyorum.
Aranızda daha önce B8 1.6 TDI motorlarda benzer kızdırma bujisi ikazı ve tekleme problemi yaşayan oldu mu? Sorun gerçekten enjektör beyni veya EGR kaynaklı mıdır, yoksa basit bir krank mili sensörü ya da kablo tesisatı arızası çıkma ihtimali var mı? Sanayide deneme yanılma yoluyla parçaları sıfırlatıp servet ödemek istemiyorum, benzer durumu yaşayıp noktası noktasına çözen varsa tecrübelerini paylaşırsa çok makbule geçer.