2017 model 1.5 dCi Dacia Duster 4x4 aracıma (şu an 148.000 kmde) çekme karavan çekebilmek için geçen hafta sanayide e-belgeli çeki demiri montajı yaptırdım. Demirin mekanik şasi montajında sorun yok, doğrudan aracın orijinal bağlantı noktalarına cıvatalandı. Ancak montajı yapan yer belgelendirme ve bürokrasi kısmını tamamen bana bıraktı. İşin mevzuat kısmına gelince kafam iyice karıştı; proje çizen mühendis ayrı konuşuyor, muayenedeki görevli ayrı bir şey söylüyor. Arada kaldım, sırasıyla çeki demiri ruhsata işletme prosedürü nasıl işliyor, adım adım ne yapmam gerekiyor tam anlayamadım.
Bir de üstüne elektrik tesisatında ciddi bir sıkıntı yaşadık. Sanayideki oto elektrikçi arka stoplardan direkt hat çekip 7li priz soketine bağlantı yaptı. Fakat araçta Canbus sistemi olduğu için hat çekildiği an bagaj altındaki sigorta panosu üzerinden sinyal çakışması yaşandı ve gösterge panelinde arıza lambası yaktı. Sinyal verdiğimde röle hızlı hızlı atmaya başlıyor, röle kontağında sanırım voltaj düşüklüğü veya oksitlenme yüzünden karavanın LED stopları çakar gibi yanıp sönüyor. Elektrikçi buna Canbus modülü eklememiz lazım, yoksa araç beyni tesisatı korumaya alıyor dedi ama dükkanda parça olmadığı için öylece kaldık.
Şimdi ben bu elektrik aksamındaki beyin ve modül sorununu hallettikten sonra TSE araç kontrol merkezine mi gitmeliyim yoksa direkt TÜVTÜRK randevusu mu almalıyım? Proje onaylandıktan sonra noter aşamasına kadar olan çeki demiri ruhsata işletme prosedürü adımlarını yakın zamanda tamamlayan varsa, ödenen TSE harcı, muayene ücreti ve noter ruhsat yenileme masrafları hakkında detaylı bilgi verebilirse çok makbule geçer.