Sanayideki kendi ustama geçen hafta rölantideki hafif titreşim ve kalkışlardaki silkeleme şikayetiyle gittim. Araç 2012 model Opel Astra J 1.4 Turbo, şu an 168.000 kmde. Usta parçayı söktü, içi bayağı kurum bağlamış diyerek balata spreyiyle bir güzel temizledi. Fakat ne olduysa montajdan sonra oldu. Ustadan arabayı teslim aldığımdan beri rölanti 1500 ile 2200 devir arasında kendi kendine inip çıkıyor, özellikle kırmızı ışıkta durduğumda araba kendi kendine gaz veriyormuş gibi bağırıyor. Usta birkaç gün sür, motor beyni (ECU) zamanla kendi kendine öğrenir dedi ama yaklaşık 350 kilometre yol yapmama rağmen durum hiç düzelmedi.
Ertesi gün arızayı çözmek için başka bir oto elektrikçiye gittim ve aracı OBD cihazına bağladık. Cihazda P0507 (rölanti hava kontrol sistemi beklenenden yüksek devir) arıza kodu veriyor. Oradaki usta kelebek potansiyometresi veya MAP sensörü yanlış değer okuyor olabilir dedi, cihaz üzerinden kalibrasyon yapmaya çalıştı fakat cihaz adaptasyon tamamlandı dese bile devir bir türlü 900 seviyesine düşmüyor. Hava akışmetresi (MAF sensörü) soketini söküp denedik, araç stop edecek gibi oluyor ama devir yine yüksekte takılı kalıyor. Duman testi yaptırıp vakum hortumlarını ve emme manifoldu contalarını kontrol ettirdik, herhangi bir hava kaçağı da tespit edilemedi.
Şu an aracın şehir içi yakıt tüketimi tavan yapmış durumda ve vites geçişlerinde araç aniden öne fırlıyor. Sanayideki bir başka usta bu araçlarda boğaz kelebeği temizliği sonrası adaptasyon işleminin sıradan universal arıza tespit cihazlarıyla yapılamayacağını, mutlaka yetkili servis cihazı (GDS2 / MDI) ile gaz kelebeği konum sıfırlaması yapılması gerektiğini söyledi. Başka bir usta ise temizlik sırasında spreyin elektronik karta kaçtığını veya kelebek milinin sentesinin bozulduğunu, parçanın çöp olduğunu iddia ediyor. Akü kutup başını söküp gece boyu bekletmeyi de denedim ancak beyin sıfırlanmadı. Daha önce bu şekilde boğaz kelebeği temizliği sonrası adaptasyon sorunu yaşayan oldu mu, yetkili servise gidip orijinal cihazla yazılım attırmak kesin çözüm sağlar mı yoksa direkt sıfır kelebek mi almalıyım?