Dün akşam iş çıkışı 2012 model 215.000 kmdeki Ford Focus 1.6 TDCi aracımla eve dönerken gösterge panelinde birden kırmızı akü simgesi belirdi. Düz yolda ilerlerken araçta hiçbir sarsıntı veya garip bir ses yoktu ama ışık yanar yanmaz içime bir kurt düştü. Sağa çekip stop etsem bir daha çalıştıramam diye korkumdan direkt eve devam etmek istedim. Yolda giderken aküye yük binmesin diye klimayı, radyoyu ve farları bile kapattım. Kendi kendime yolda sürekli akü lambası yandı araba çalışır mı yoksa ilk kırmızı ışıkta stop edersem yolda çakılı kalır mıyım diye düşünüp durdum.
Eve kadar güç bela ulaştım, arabayı park yerine yanaştırıp stop ettim. Ne olur ne olmaz diye hemen ardından tekrar çalıştırmayı denedim fakat marş basarken sadece tık tık diye röle sesi geldi ve motor hiç dönmedi. Sanayideki elektrikçi ustamı telefonla aradım; şarj dinamosu (alternatör) veya konjektör arızalanmış olabilir, alternatör dönmediği için akü kendini şarj etmiyordur dedi. Kaputu açıp kutup başlarında oksitlenme var mı diye baktım, tertemiz duruyor. Sigorta kutusuna da göz attım, yanmış bir sigorta göremedim. Acaba V kayışı mı koptu yoksa şarj dinamosunun kömürleri mi bitti tam çözemedim.
Akü daha 1 yıllık Varta marka, yani akünün kendi ömrünü tamamlama ihtimali bana biraz düşük geliyor. Şimdi sabah sanayiye kadar çekici çağırmadan takviye kablosuyla çalıştırıp götürmeyi düşünüyorum ama cesaret edemiyorum. Akü lambası yandı araba çalışır mı, bu şekilde takviye yapıp 10-15 km yol gitsem alternatör şarj etmediği için motor beyni (ECU) veya diğer hassas elektronik aksamlar voltaj düşüklüğünden zarar görür mü? Bu durum daha önce başına gelen ya da tecrübesi olanlar bir akıl verirse çok makbule geçer.