Beyler başıma öyle bir dert geldi ki sanayide gezmediğim dükkan kalmadı, en son çareyi buraya konu açmakta buldum. Araç 2012 model Ford Focus 1.6 Ti-VCT, şu an 185.000 km’de. Yaklaşık üç hafta önce yolda giderken pat diye sarı motor arıza lambası yaktı. Aracın gidişinde ilk başlarda pek bir anormallik hissetmedim ama iki gün sonra fark ettim ki depo su gibi akıp gidiyor. Normalde şehir içi ortalama 7.5 - 8 litre civarında gezen araba şu an 13.5 - 14 litreden aşağı düşmüyor. Bu oksijen sensörü arızası yakıt tüketimi değerlerini bu kadar radikal bir şekilde iki katına çıkarabilir mi gerçekten, aklım almamaya başladı.
Arızayı görünce ertesi gün hemen bizim sanayideki ustaya çektim arabayı. Bilgisayara bağladık, P0130 Lambda Sensörü devre arızası kodu verdi. Usta sensör kurum bağlamıştır dedi, çıkardı balata spreyiyle temizleyip geri taktı, arıza kodunu da sildi. Araba iki gün düzgün gitti ama sonra lamba tekrar yandı. Bu süreçte egzozdan bildiğiniz yakılmamış çiğ benzin kokusu gelmeye başladı. Araç muhtemelen zengin karışım yapıyor çünkü ECU (motor beyni) sensörden doğru voltaj sinyalini alamadığı için sürekli silindirlere fazla yakıt gönderiyor.
Geçen gün başka bir ustaya daha gösterdim; o da MAF sensörü (hava akış metresi) veya egzoz manifoldu tarafında bir hava kaçağı olabileceğini, sadece sensörle kalmayıp tesisattaki kablolarda oksitlenme veya soket temassızlığı da olabileceğini söyledi. Yan sanayi bir sensör taksak sorun çözer mi yoksa illa yetkili servisten orijinal O2 sensörü mü almamız lazım? Benzer bir sorunu yaşayıp çözen ya da bu konuda teknik bilgisi olan ustalar bir yol gösterirse çok sevinirim, benzin yetiştiremez oldum arabaya.