Bizim 2014 model 1.6 TDCi Ford Focus 185.000 kmye geldi, son 2 haftadır özellikle sabahları ilk çalıştırmada acayip bir silkeleme ve motordan çiğ yakıt kokusu gelmeye başladı. Araç ısınana kadar rölantide ibre 800 ile 1100 devir arasında gidip geliyor, gaz yerken de alt devirlerde belirgin bir tekleme hissediyorum. Geçen gün ışıklarda durduğumda araba kendi kendine stop etti, panikleyip kenara çektim. Düğmeye basıp tekrar marş bastığımda zorlanarak da olsa çalıştı ama ekranda motor arıza ışığı yaktı.
Ertesi gün vakit kaybetmeden sanayideki usta bir tanıdığa götürdüm. Bilgisayara bağladıklarında bilgisayarda yakıt hattı basınç hatası verdi. Usta direk rail basınç sensörü değerlerine baktı, basıncın anlık olarak çok dalgalandığını söyledi. Enjektörlerin geri dönüş debilerini ölçtü, 3. enjektörün püskürtme değerleri sınırda çıktı. Usta Araca yakın zamanda pis veya sulu mazot girmiş, mazot pompası içinde talaş yapmadıysa şanslısın, depoyu temizleyip yakıt markanı değiştir dedi. Ben ömrüm boyunca denk geldikçe farklı yerlerden alıyordum, sanayideki diğer ustalar da yakıt kalitesi konusunda ikiye bölündü.
Şimdi mazot filtresi değişecek ve depoyu dipte kalan yakıt bitince tamamen temizletip tek bir markadan devam edeceğim. Tecrübeli arkadaşlara sormak istiyorum, enjektör sağlığı, motorun sessiz çalışması ve çekiş açısından Shel mi Opet mi hangi mazot daha iyi? Siz kendi dizel araçlarınızda hangi istasyonu kullanıyorsunuz, katkılı mazotlar bu enjektör şakırtısını ve kurumlaşmayı gerçekten azaltıyor mu? Yardımcı olursanız çok sevinirim.