Sağ ön taraftan gelen uğultu ve yüksek hızdaki direksiyon titremesi yüzünden çıldırmak üzereyim. Araç 2016 model SEAT Leon 1.4 TSI FR, şu an 142.000 kmde. Yaklaşık 3 hafta önce çamurluk dolgun dursun, jantlar biraz dışarı çıksın diye arkalara 20mm, önlere 15mm alüminyum flanş yani spacer uygulaması yaptık. İlk birkaç gün şehir içi düşük hızlarda hiç sorun hissettirmedi fakat geçen hafta otobana çıkıp 110-120 km/s hıza ulaştığımda direksiyonda felaket bir sallantı ve balans bozukluğu başladı. Hatta aracı 130 km/s üzerine çıkardığımda sanki sağ önde rulman pes etmiş gibi derinden gelen kafa ütüleyici bir uğultu sesi sarmaya başladı içeriği.
Dün bizim sanayideki rot-balansçı ustaya çektim arabayı. Aracı lifte kaldırdık, jantları söktük. Poyra yüzeyinde hafif oksitlenme birikmiş, spacer da poyra göbeğine tam sıfıra sıfır öpüşmemiş gibi duruyordu. Usta alt takımı incelerken rot başı, rotil ve aks kafası üzerindeki açı değişimini gösterdi. Evlat sen yürüyen aksamın geometrisini bozmuşsun, merkezleme bileziği de tam oturmadığı için poyra bilyası biner biner yük yemiş, rulmanı dağıtmışsın dedi. Tekerleği boştayken elle çevirdiğimizde gerçekten de poyradan sürtme ve bilye tıkırtısı geldiğini net şekilde duyduk. Usta direkt olarak spacer parçalarını söküp çöpe atmamı önerdi.
Şimdi kafam aşırı karışık, piyasada binlerce insan bu şekilde spacer ile geziyor. Gerçekten Spacer takmak zararlı mı yoksa ben mi markasız, alüminyum kalitesi düşük ya da flanş merkezlemesiz ürün kullandığım için bu bilye bozma olayını yaşadım? Usta sağ ön poyra bilyası değişimi, yeni uzun bijon seti ve rot ayarı için işçilik dahil ciddi bir masraf çıkardı. Eğer spacer mekanik olarak aks kafasına ve poyra rulmanına sürekli bu zararı verecekse hepsini söküp orijinal jant offset değerlerine geri döneceğim. Daha önce uzun süre spacer kullanıp benzer bilye ötmesi veya balans sorunu yaşayan var mı, ne yapmamı önerirsiniz?