Geçen hafta Ankaraya getirmek için İstanbuldan 2016 model Opel Astra 1.6 CDTI 168.000 kmde bir araç pazarlığı yaptık. Notere gitmeden hemen önce ekspertizde ve yolda denerken araba birden servise götürün uyarısı verdi ve motor arıza lambası yaktı. Satan arkadaş önemli bir şey değildir dese de içim rahat etmedi, aracı hemen yakındaki tanıdık bir ustaya çektik. Bilgisayara bağladığımızda MAP sensörü hatası ve EGR valfi debi yetersizliği uyarısı gördük. Usta kaputu açıp tesisatı incelerken sensör soketinde yoğun oksitlenme fark etti, soket temizleyici spreyle müdahale edip beyin üzerinden arıza kodlarını sildi. Neyse ki mekanik veya pahalı bir parça değişimi gerekmeden mekanik arıza kısmını halledip derin bir nefes aldık.
Ancak asıl kafa karışıklığı noter satış aşamasında başladı. Aracın mevcut plakası 34 olduğu için kendi yaşadığım şehre uygun şekilde plakayı değiştirmek istedim ve satış işlemi sırasında sistemden plaka değişim talebini işaretlettim. İşlem bittiğinde ruhsat harcı, noter vezne ödemesi derken cebimden çıkan rakam beklediğimden oldukça yüksek çıktı. İnternette araştırdığımda herkes farklı bir şey söylüyor; kimi tek kalemde bitti diyor, kimi Şoförler Cemiyetine gidip plaka basım ücretini ayrıca ödediğini anlatıyor. Bu yüzden araç alırken plaka değişikliği ücreti tam olarak güncelde ne kadar tutuyor, noter veznesine ödenen miktar ile plakacıya ödenen basım masrafı ayrı ayrı mı hesaplanıyor tam anlayamadım.
Şu an aracın gidişinde, sensör tarafında veya çekişinde hiçbir sorun kalmadı, arıza lambası da bir daha yakmadı çok şükür. Fakat bütçeyi ayarlarken bu ruhsat ve plaka yenileme kalemleri hesabı biraz şaşırttı. Son 1-2 ay içinde noter satışı yapıp ikametgah değişikliğinden dolayı plaka yenileyen var mı? Toplamda noterde ödediğiniz rakam ile cemiyetteki plaka basımı dahil araç alırken plaka değişikliği ücreti size tam olarak kaça patladı? Tecrübeli arkadaşlar detaylı bir masraf dökümü yazarsa çok makbule geçer.