2011 model Renault Megane 3 1.5 dCi aracımla (şu an 235.000 kmde) son zamanlarda gece yolculuklarında ciddi aydınlatma sıkıntısı çekiyorum. Farların dışındaki polikarbonat cam katmanı güneşten, tozdan ve sıcaktan iyice sarardı, matlaştı. Geçen hafta gece yağmurda uzun yola çıktığımda önümü neredeyse hiç göremedim. Muayene zamanı da yaklaştığı için hafif/ağır kusur olayından çekiniyorum. Sanayideki oto elektrikçiye gittim, röle kontrolü yaptı, sigorta kutusuna baktı ve soketlerde herhangi bir aksama veya oksitlenme olmadığını söyledi. Ancak farın dış yüzeyindeki bu matlaşma yüzünden halojen ampulün ışığı dışarı süzülemiyor. Usta dış aksam zımparası, pasta cila ve kloroform uygulaması için 1.500 TL fiyat çekti.
Ben de sanayiye o kadar para kaptırmak istemediğim için kendi imkanlarımla halledebilir miyim diye araştırmaya başladım. Sosyal medyada ve bazı forumlarda milletin evdeki imkanlarla bu işi çözdüğünü gördüm. Özellikle florürlü ve beyazlatıcı diş macunlarının içindeki ince aşındırıcı taneciklerin plastik yüzeydeki o sararmış tabakayı söktüğü söyleniyor. Tam bu noktada kafam karıştı; gerçekten far parlatma diş macunu ile yapılır mı yoksa bu yöntem sadece birkaç haftalık geçici bir göz boyamadan ibaret mi?
Bazı kullanıcılar diş macununu mikrofiber bezle iyice ovalayıp temizledikten sonra farın ışık geçirgenliğinin %80 oranında arttığını iddia ediyor. Fakat bir grup da diyor ki diş macunu plastik camın üzerindeki koruyucu vernik tabakasını mikron seviyesinde çizer, ilk 3 gün pırıl pırıl görünür ama 1 ay sonra far eskisinden çok daha berbat bir şekilde sararır ve matlaşır. Benim niyetim diş macunuyla güzelce ovup üzerine UV korumalı hızlı cila veya akrilik vernik sıkmak. Daha önce bu yöntemi kendi arabasında deneyip uzun vadeli sonuç alan var mı, yoksa hiç riske girmeyip direkt zımpara seti mi almalıyım?